Izbor urednika Video

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu: Mjesto susreta raznih nacija i kultura

Dobro došli na Internacionalni  univerzitet u Sarajevu.

Dobro došli na mjesto koje spaja puteve satkane različitim bojama, mjesto susreta raznih nacija i kultura.

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu koji svaki novi dan započinje s novom nadom,  u kojem ima mjesta za sve različitosti, osnovan je 2004. godine na Ilidži u Sarajevu zajedničkom domu mnogih civilizacija.

IUS je mjesto na kojem skoro 2000 studenata iz 47 zemalja stvara savršen spoj njegovanja različitosti mnogih kultura, stvaranja neraskidivih prijateljskih veza, sticanja neophodne radne navike i iskustva, a sve to uz najkvalitetnije i najsavremenije obrazovanje.

U proteklih 16 godina, ova visokoobrazovna institucija ponudila je veoma kvalitetno obrazovanje domaćim i stranim studentima na sva tri ciklusa studija, a Univerzitet se razvijao vrlo intenzivno i među prvima je u BiH nastavu prilagodio europskim standardima. Rangiran prema The Times Higher Education (THE) University Impact ranking, IUS se nalazi u prvih 200 od 500 najboljih univerziteta na svijetu.

Vizija IUS-a je da postane glavno univerzitetsko središte na Balkanu koje će povezivati Istok i Zapad, i istraživački centar sa sveobuhvatnom izvrsnošću i kvalitetom čiji studenti će biti konkurentni na međunarodnom tržištu rada i sposobne vođe društveno-ekonomskog razvoja društva.

Obrazovni model kojeg zastupa IUS je učenje kroz praksu. Već od prve godine studija, svi studenti uče kroz rad u grupama, prezentacije, izrade portfolija i vježbi u studiju, stječu osnove znanja iz oblasti svojih studija kroz praktične vježbe u laboratorijama i pripremaju se za svoje buduće profesije kroz učešća u raznim projektima. 

Pored savremenog obrazovanja IUS promovira i lični razvoj studenta te nudi brojne sportske, umjetničke, političke i naučne klubove kojima se možete pridružiti.

Smješten izvan gradske vreve, na površini od 72,000m2, IUS Kampus se nalazi veoma blizu historijskog izvorišta rijeke Bosne (Vrelo Bosne) po kojoj je ovaj dio Balkana i dobio ime. Studenti uživaju u sigurnom okruženju sa zatvorenim sistemom nadzora i kontrole 24/7 uz ulazak isključivo sa akreditacijom ili studentskom karticom. Također, na Kampusu se sprovode sve epidemiološke mjere u cilju zaštite od širenja pandemije Covid-19. 

Sva nastava na IUS-u se odvija na engleskom jeziku pa je i uslov za sami upis poznavanje engleskog jezika, level B2.

IUS primjenjuje četverogodišnji sistem obrazovanja, usklađen sa bolonjskim procesima. Fakulteti koji čine IUS su:

  • Fakultet prirodnih i tehničkih nauka (FENS), 
  • Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA),
  • Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS),
  • Pravni fakultet (FLW),
  • Edukacijski fakultet (FEDU).

Na 21 studijskom programu, studenti imaju fleksibilnost da se usmjeravaju u željenoj oblasti odabirom univerzitetskih, fakultetskih i programskih izbornih predmeta. Planovi i programi se konstantno ažuriraju kako bi bili usklađeni sa zahtjevima tržišta rada. 

Pronađite se na IUS-u i pridružite nam se!

Related posts

Prag: Preminuo poznati Sarajlija u dijaspori

Editor

Bosanac kupio pravi vlak u voznom stanju

Editor

Zašto je smrtnost opala kod teže oboljelih COVID -19 pacijenata?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment