Kultura

Otvoreno pismo gradonačelnici Sarajeva: KNJIŽEVNOST JE VAŽAN DEO NAŠEG KULTURNOG MILJEA

banner

Poštovana Gospođo Karić,

Kao građanin BiH koji voli ovu zemlju i Grad Sarajevo, želim prvo da Vam čestitam na izboru na funkciju Gradonačelnika Sarajeva i da Vam poželim uspešan rad, kao i da ostvarite sve ono o čemu sam čula prilikom Vašeg intervijua na TV N1.

Znam da ste prilikom stupanja na dužnost preuzeli mnoge obaveze i da ste se susreli sa mnoštvom problema, ali nakon onoga što sam od Vas čula, a ne uklapa se u uobičajeni profil naših političara, ne mogu da odolim potrebi da Vam se obratim.

Obraćam Vam se lično, mada u ovoj celoj priči ja uopšte nisam bitna. Reč je o književnosti -potpuno zanemarenoj oblasti kulture koja pripada Gradu Sarajevu, našoj državi, našoj dijaspori, pa i celom Balkanu.

Teško da bi iko od dobro informisanih mogao da pobroji dva- tri poznata izdavača i nekoliko poznatih pisaca iz BiH, od kojih je malo savremenika, u vreme dok se u centru Sarajeva godinama odvijaju “Međunarodni književni susreti” i književni susreti “Balkanske pesničke
Unije”, i to samo zahvaljujući entuzijazmu, uz veliki trud i sa ličnim sredstvima Vašeg sugrađanina Ibrahima Osmanbašića. Prošle godine su se “9. Međubarodni knjževni susreti” odvijali u Skenderiji u ograničenom obimu zbog epidemiološke situacije i to bez ikakve medijske pažnje iako su mediji bili informisani. Snimak postoji jedino na YouTube.

Moja konkretna molba je –  ako na bilo koji način možete – pomozite Ibrahimu Osmanbašiću i Književnom udruženju Nova Svjetlost, Sarajevo. Ne samo zbog njega, nego zbog svih nas jer je i književnost važan deo našeg kulturnog miljea, a i nasleđe koje ostavljamo budućim generacijama.

Sve što sam navela možete videti na zvaničnom sajtu KNS.ba, a ko sam ja  i kakva su  moja opredeljenja najbolje će Vam prikazati moj rad namenjen 10 Međunarodnim književnim sustretima u Sarajevu, pa je samo za Vašu upotrebu jer je konkurs još u toku.

Vama i Vašim saradnicima želim puno uspeha u radu i srdačno Vas pozdravljam,

Mirjana Tomović, književnica

KNSINFO/24.05.2021.godine

Related posts

(VIDEO) Otišla primadona sevdaha: Preminula Beba Selimović

BHD Info Desk Administrator

U martu Halid Bešlić i Hari Mata Hari na zajedničkoj blic turenji u Švedskoj

Editor

SARAJEVO I NJEGOVE ZVIJEZDE: BREGA, ČOLA, DŽINOVIĆ, NELE, ĐURO

Leave a Comment