Kultura

Obilježavanje 40.godina od smrti velikog umjetnika Ismeta Mujezinovića

banner

Iako se 7.januara 2024.godine navršilo 40 godina od smrti velikog slikara, akademca i borca Nardonooslobodilačkog rata Ismeta Mujjezinovića , slikar Ismet Mujezinović još uvijek „živi“ u gradu Tuzli, kojim god putem se krene.Na svim ulicama ima njegovo ime ili lik , možete ga sresti na glavnom raskršću tuzlanskog Korza , gdje je u velikom izdanju njegov kip sa Mešom Selimovićem , na putu kojim je prolazio često u Narodno pozorište Tuzla , da se sretne na čašicu razgovora sa svojim prijateljima. Nije daleko od svoje kuće koja je pretvorena u Atelje „Ismet Mujezinović“ sa njegovim imenom , onako kako je i želio veliki slikar Ismet, da se u njemu održavaju razne kulturne manifestacije , sa naglaskom na slikarstvom. Baš i cijeli prostor je sa svojim zidovima predstavljen uvijek sa umjetničkim djelima, a u gro planu u svom izdanju na visini stoji portret njegov, kao da prati svaki događaj koji se održava raznoliko u posljednje vrijeme.

Iako se navršilo 40 godina od njegove smrti , slikar ismet živi u Tuzli na svakom koraku u duši ljudi cijelog grada i u duši onih koji stižu sve češće sa svih strana svijeta , da se predstavljaju na razne načine sa svojim djelima , često sa prefiksom slikarstva, onako kako je slikar Ismet Mujezinović volio najviše da stvara svoja djela kao akademac , ambijent Tuzle i Bosne i Hercegovine. Njegovo bogatstvo umjetničkih djela su ostala u duši svih generacija Tuzle i šire , posebno se istakao u djelima iz NOR-a.u  kojoj je bio učesnik od 1941.godine i dao veliki doprinos u oslobođenju zemlje od fašizma.

Na godišnjicu njegove smrti djelatnici Centra za kulturu u Tuzli posjetili su njegov grob u Aleji partizanskog groblja Trnovac u Tuzli gdje je sahranjen sa suprugom Marijom , odali počast i položili cvijeće.
U obilježavanju , na sjećanje na velikog slikara Ismeta Mujezinovića koji je sa uz slikara Mevludina Ekmečića osnovao prvobitnu Galeriju istaknutih ličnosti, a kasnije Međunarodnu galeriju portreta Tuzla u foajeu umjetničkog hrama priređena je postavka fotografija , istaknutih čanaka na kojima je dokumentovan dan njegove sahrane.Na ovaj način je veliki slikar  i njegova djela ponovo su oživjela uz fotografije i novinwske članke iz listova svih republika bivše Jugoslavije , koji su stigli na dan njegove sahrane i posljednji ispraćaj.

Posljednji ispraćaj

Na dan njegove sahrane 9.januara 1984.godine upriličena je počasna straža uz prisutnost brojnih zvanica, delegacija i građana, predstavnicu brojnih preduzueća, članovi Univerziteta, Opštinskog odbora SUBNOR-a , članovi Društva likovnih umjetnika Tuzle , profesori Akademije likovne umjetnosti , kao i Republike Izvršnog vijeća .Ispred Galerije tada su se obratili , Emina Zaimović , predsjednica Opštine Tuzla, dok su na ukopu govorili Hamdija Pozderac, predsjednik CK BiH i Svetozar Zimonjić , predstavnik nauke i umjetnosti BiH.Posljednju počasnu stražu održali su Cvijetin Mijatović, Svetozar Zimonjić, Franjo Herljević, Hamdija Pozderac , Milanko Renovica , Emina Zaimović i Husein Bakalović.

Komemorativna sjednica je održana u prostoru Univerziteta u Tuzli , uz obraćanje prof.Vojislave Magazinović,jer je Ismet Mujjezinović bio i jedan od osnivača Univerziteta u Tuzli i prvi dobitnik počasnog doktora doktorata.
Veliku čast i poštovanje velikom umjetniku iskazali su hiljade građana koji su stigli na posljednji ispraćaj velikom slikaru Ismetu Mujezinoviću.

U povodu 40 godina od smrti velikog slikara od 8. Januara do 29 februara ove godine će biti dostupna postavka fotografija za posjetioce Galerije.Svi ljubitelji umjetnosti i zainteresovani mogu pogledati stalnu postavku umjetničkoh djela iz kolekcije „Ismet Mujjezinović „ u Međunarodnoj galeriji portreta i spomen sobu posvećenu umjetniku u njegovoj kući u ateljeu u centru grada .

Duška REBIĆ

Related posts

Linz “Književnost spaja”: Predstavljanje knjige Zbijeg – put u Srebrenicu autora Hasana Nuhanovića

Sarajevo: Predstavljen zbornik ‘Alija Isaković i bosanski jezik’

Engleska: Uručen počasni doktorat Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je preživio genocid i strijeljanje

Leave a Comment