BiH dijaspora

Izišao 25. broj revije Bihor koja povezuje BiH, Crnu Goru i Luksemburg

banner

U izdanju Zavičajnog Kluba  „Bihor“ iz Luksemburga  izašao je novi 25. broj revije Bihor, koja, na 68 stranica, donosi tekstove iz svih sfera života: društvenih aktivnosti, političkog života, kulture, sporta kao i vrlo bogatu rubriku Hroniku udruženja.

Urednik revije književnik Faiz Softić najavio je da će 25-i broj biti promovisan širom Evrope.

– Uspjeli smo da već punih osam godina u kontinuitetu izdajemo novinu i okupimo veliki broj saradnika čiji se prilozi rado čitaju širom svijeta. Ovo glasilo, jednostavno, osim što informiše doseljenike sa Balkana u Luksembugu o svim značajnim događajima na Balkanu i Luksemburgu, predstavlja i svojevrstan most između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Luksemburga- naglasio je glavni i odgovorni urednik glasila Faiz Softić u izjavi Feni.

U ovom broju u rubrici „Umjesto riječi urednika“ revija donosi tekst Gojka Berića „Zastrašujući kolektivizam“ koji se bavi genezom ratnih zločina i njihovih stratega iz rata u BiH, te o odnosu nacije prema zločinima i zločincima iz vlastitih redova.

U rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekst o tradicionalnom festivalu kulture u Luksemburgu u organizaciji ZK Bihor – Dani bošnjačke kulture,  U rubrici Društvene teme u ovom broju se može pročitati tekst: Šta je Bosni Turska, a šta Turskoj Bosna.

Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar iz Sarajeva, govori kako je BiH sa ZABNOBiH–om bila Evropa i prije Evrope.

U rubrici Kultura revija piše o laureatu nacionalne nagrade BNV iz Novog Pazara – Pero Ćamila Sijarića, koje je za prošlu godinu dodijeljeno Muratu Baltiću, piscu porijeklom iz Sjenice. Tu je i autobiografski tekst akademika Abdulaha Sidrana: Mali Avdo veliki šampion u bježanju od kuće.

Fena

Related posts

Posao u Njemačkoj: Novi poziv za medicinare

Kanada poštuje Dan nezavisnosti BiH!

Copo Sejo

Od Daytona državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se preko 90.000 osoba

Editor

Leave a Comment