BiH dijaspora

Izišao 25. broj revije Bihor koja povezuje BiH, Crnu Goru i Luksemburg

banner

U izdanju Zavičajnog Kluba  „Bihor“ iz Luksemburga  izašao je novi 25. broj revije Bihor, koja, na 68 stranica, donosi tekstove iz svih sfera života: društvenih aktivnosti, političkog života, kulture, sporta kao i vrlo bogatu rubriku Hroniku udruženja.

Urednik revije književnik Faiz Softić najavio je da će 25-i broj biti promovisan širom Evrope.

– Uspjeli smo da već punih osam godina u kontinuitetu izdajemo novinu i okupimo veliki broj saradnika čiji se prilozi rado čitaju širom svijeta. Ovo glasilo, jednostavno, osim što informiše doseljenike sa Balkana u Luksembugu o svim značajnim događajima na Balkanu i Luksemburgu, predstavlja i svojevrstan most između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Luksemburga- naglasio je glavni i odgovorni urednik glasila Faiz Softić u izjavi Feni.

U ovom broju u rubrici „Umjesto riječi urednika“ revija donosi tekst Gojka Berića „Zastrašujući kolektivizam“ koji se bavi genezom ratnih zločina i njihovih stratega iz rata u BiH, te o odnosu nacije prema zločinima i zločincima iz vlastitih redova.

U rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekst o tradicionalnom festivalu kulture u Luksemburgu u organizaciji ZK Bihor – Dani bošnjačke kulture,  U rubrici Društvene teme u ovom broju se može pročitati tekst: Šta je Bosni Turska, a šta Turskoj Bosna.

Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar iz Sarajeva, govori kako je BiH sa ZABNOBiH–om bila Evropa i prije Evrope.

U rubrici Kultura revija piše o laureatu nacionalne nagrade BNV iz Novog Pazara – Pero Ćamila Sijarića, koje je za prošlu godinu dodijeljeno Muratu Baltiću, piscu porijeklom iz Sjenice. Tu je i autobiografski tekst akademika Abdulaha Sidrana: Mali Avdo veliki šampion u bježanju od kuće.

Fena

Related posts

Počinje štampanje glasačkih listića: Prvo se printaju za birače koji glasaju putem pošte

BHD Info Desk Administrator

Za mališane iz centra „Vladimir Nazor“ stigli paketići iz Amerike

Urednik BiH Info Desk

Zavijorila se zastava Bosne i Hercegovine u američkom gradu Utica

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment