BiH dijaspora Izbor urednika

Ministarstvo za dijasporu BiH: “Ko biva mi hoćemo a oni neće!”

banner

Predstavnički dom Parlamenta BiH na posljednjoj sjednici bez ijednog glasa srpskih poslanika iz Republike Srpske i poslanika HDZ-a BiH u prvom krugu glasanja usvojio je inicijativu poslanika DF-a Zlatana Begića za formiranje Ministarstva za dijasporu BiH.

Za inicijativu je glasao 21 prisutni poslanik SDA, DF-a, SDP-a, SBB-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, dok je protiv bilo devet prisutnih poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a i SP-a, kao i pet poslanika HDZ-a BiH.

Inicijativa se smatra usvojenom u prvom krugu glasanja, ali bez entitetske većine, jer je, od ukupno 14 poslanika izabranih s teritorije Republike Srpske, za inicijativu glasao samo poslanik SDA Adil Osmanović. O inicijativi se nije glasalo u drugom krugu, u kojem je potrebno da najmanje dvije trećine od ukupnog broja, odnosno deset poslanika iz RS-a, bude protiv da bi inicijativa zvanično bila odbačena.

Poslanik DF-a naveo je u obrazloženju da se “veliki broj građana BiH nalazi u inostranstvu, da su mnogi napravili zavidne rezultate i profesionalne karijere te da pokreće inicijativu radi stvaranja neophodnih institucionalnih preduslova za ostvarivanje kontakta, pružanja usluga i pomoći i uspostavljanja kontinuirane saradnje u različitim oblastima s bosanskohercegovačkom dijasporom i udruženjima”.

  • Eventualnim usvajanjem ove inicijative i uspostavljanjem nadležnog Ministarstva za dijasporu postigla bi se višestruka korist u smislu očuvanja svijesti i pripadnosti i porijeklu te u pogledu razvijanja različitih oblika saradnje, a i operacionalizacije mogućih ulaganja u BiH – naveo je Begić.
    Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da ne zna o kakvoj “bosanskohercegovačkoj dijaspori“ govori Zlatan Begić.
  • Kad god treba namaknuti bošnjačku većinu, iz Sarajeva počnu da govore o građanima BiH. To je licemjerje, podvala i još jedan pokušaj pravljenja Bosanaca od Srba i Hrvata. Nema građanske, a time ni bosanskohercegovačke dijaspore. Dijaspora je isključivo srpska, hrvatska i bošnjačka – kaže Stevandić.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković-Bursać kaže da je riječ o klasičnoj predizbornoj inicijativi bez ikakve šanse da u konačnici bude usvojena.

  • Demokratska fronta ima svoje razloge zbog kojih se osjeća ugroženom na političkoj sceni, a tu, prije svega, mislim na stavove koji su se nedavno mogli čuti iz Hrvatske. Pored toga, poljuljani su i u nekim lokalnim sredinama, gdje su ogoljeni kao predstavnici moderne građanske stranke tako da ovo vidim kao pokušaj njihove konsolidacije u nekom sitnom dijelu biračkog tijela – kaže Snježana Novaković-Bursać.

S.B.

Related posts

“PRVOAPRILSKA NAGRADA – BIRAMO NAJGORE”

BHD Info Desk Administrator

Ajdin Talić, član Kriznog štaba grada Hanaua: Građani porijeklom iz BiH se drže uputstava

Editor

Ključ: Dani dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment