BiH dijaspora

Reis u Arizoni: Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu

banner

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će danas uručiti muraselu Sabahudin ef. Ćemanu, muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Svečanost će biti održana u Islamskom centru North Phoenix, Phoenix, Arizona, nakon podne namaza.

Reisu-l-ulema je u ovom centru održao hutbu i predvodio jučer džuma namaz.

Između ostalog, poručio je da danas Bošnjaci u džamijama u SAD mogu slobodno čuvati plamen koji su donijeli iz domovine, za koji su naši preci ginuli.

Ovom prilikom prisjetio se i i svih onih koji su udarili temelj zajednici Bošnjaka u SAD, poput čestitog rahmetli Ćamil-ef. Avdića i cijenjenog Mustafe-ef. Cerića, reisu-l-uleme, Senada-ef. Agića i brojnih imama koji su služili i još služe zajednici.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom najavio i uručenje murasele muftiji Sabahudin-ef. Ćemanu.

Prema njegovim riječima, uručenje murasele je dokaz da je zajednica stasala i da joj se dodjeljuje onaj koji će zastupati učenje časnog Šerijata.

“Pred našom zajednicom ovdje, kao i pred onom u Bosni i Hercegovini veliki su izazovi. Ulazimo u novu fazu koja će, kao i prethodne, zahtijevati mnogo posvećenosti i odricanja, kako bi se novim generacijama priskrbila solidna osnova za duhovni, moralni i kulturni razvoj. Domovina se suočava s novim izazovima i nasrtajima koji prijete njenoj cjelovitosti. Islamska zajednica i Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu i da sačuvaju mir po svaku cijenu. Naša zajednica u Sjevernoj Americi će u tome imati veliki značaj i ulogu. Naše prisustvo u Vašingtonu je od krucijalnog značaja. Pozivam vas da svi damo svoj doprinos u zaštiti i očuvanju domovine Bosne i Hercegovine, poručio je na kraju reisu-l-ulema.

MINA/BHDINFODESK

Related posts

Kozarić: Još ne raspolažemo podacima o identitetu žrtava terorističkog čina

Editor

Švicarska: Posterom protiv širenja korone

BHD Info Desk Administrator

IGK uputio Protesno pismo pismo američkoj televizijskoj kući CBS zbog strašne uvrede žrtava genocida u BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment