BiH dijaspora

Murska Sobota: Prvi put obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

banner

Dan nezavisnosti Bosne I Hercegovine prvi put je obilježen i proslavljen u jednoj slovenskoj školi – u Prvoj osnovnoj školi Murska Sobota.

Sadržajan i zanimljiv program, uz recitacije prigodnih stihova, igru i ples oduševio je brojnu publiku svih uzrasta, od djece iz vrtića do penzionera.

Program su pripremili i publici se predstavili učenici iz Murske Sobote, polaznici dopunske nastave bosanskog jezika i kulture i njihovi slovenski prijatelji, a na inicijativu profesora bosanskog jezika i književnosti Hazima Karića.

“U pripremi prigodnog programa za obilježavane Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za učenike dopunske nastave bosanskog jezika i kulture, željeli smo da se učenici na ovaj način predstve svojim roditeljima i rodbini. Međutim, nakon razgovora s nekim roditeljima ovih učenika, vijest se proširila društvenim mrežama, pa je događaj, za kratko vrijeme pobudio veliki interes. Na ovoj priredbi se okupio toliko veliki broj posjetilaca da je najveća učionica u školi bila premala da primi sve zainteresirane da prisustvuju”, rekao je profesor.

Naglasio je kako se ispostavilo da je ovo do sada najveći skup Bosanaca na području Pomurja.

“Nakon oficijelnog dijela programa i prigodnog časa historije, uslijedilo je druženje uz domaće specijalitete koje su pripremili roditelji učenika. Ispostavilo se da je ovaj događaj do sada prvi i najveći skup Bosanaca u slovenskom Pomurju. Na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, već se pojavila inicijativa za češća okupljanja i druženja”, kaže Hazim Karić, inicijator i koordinator ove proslave.

Na ovom zanimljivom slavlju u povodu Dana nezvisnosti Bosne i Hercegovine prisustvovali su Bosanci i Hercegovci iz svih dijelova naše zemlje koji žive i rade u slovenskom Pomurju, ali i Slovenci, njihovi prijatelji, koji su bili oduševljeni pozitivnom energijom koja je vladala na ovom slavlju.

Klix

Related posts

Šesti po redu “Dani dijaspore” u Živinicama održat će se u posljednjoj sedmici decembra 2021. godine

Urednik BiH Info Desk

KUDA IDE BIH DIJASPORA(1)- FARUK TIČIĆ: Dijaspora treba napustiti podanički odnos prema pojedinim institucijama i ministarstvima jer to ne vodi ničemu

Urednik BiH Info Desk

Grad u BiH koji izumire: Odlazak odavde je neminovnost, za 10 godina ostat će pustoš

Leave a Comment