BiH dijaspora

Na univezitet u Chicagu magistrirao hafiz Muriz Mešić

banner

Proteklog vikenda, na prestižnom svjetskom univerzitetu Univezitet u Chicagu (The University of Chicago) upriličena je svečana dodjela diploma za ovogodišnje magistrante religijskih studija. Među studentima koji su magistrirali na tom univerzitetu bio je i hafiz Muriz Mešić, imam Bosanskog islamskog kulturnog centra (Bosnian Islamic Cultural Center) u Chicagu. Kao jedini student religijskih studija sa naših prostora, njemu je tom prilikom uručena diploma Magistra umjetnosti u religijskim studijama (Master of Art in Religious Studies).
Svoj magistarski rad na temu “Uloga i značaj imamskog poziva u bosanskoj zajednici u SAD-u”, hafiz Mešić odbranio je pred komisijom u sastavu: prof. dr. Cynthia G. Lindner (Director of Ministry Studies and Clinical Faculty for Presching and Pastoral Care), prof. dr. Kristine A. Culp (Professor of Theology and Dean of the Disciples Divinity) i prof. dr. Josh Feigelson (Dean of Students in The Divinity School).

U toku svog studija, hafiz Mešić bio je posvećen izučavanju komparativnih religijskih studija, u okviru kojih je proučavao sličnosti i razlike u okviru biblijskog i kur’anskog narativa o osnovnim religijskim učenjima, te značaj duhovne (duševne) njege među članovima vjerskih zajednica. U toku studija, studijske angažmane obavljao je u bolničkim, staračkim i zatvorskim centrima (Montgomery Place, Cook County Department of Cirrections). Neki od njegovih profesora pred kojima je učio i slušao predavanja su prof. dr. Yousef Casewit i prof. dr. Michael Sells.Hafiz Muriz Mešić trenutno je imenovan za rukovodioca vjersko-prosvjetne službe pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike i imam je u BICC Chicago. Autor je dvije knjige; zbirke mudrih izreka i savjeta “Nadahnute misli”, te dvojezičnog udžbenika za mektebsku nastavu “Maktabiya”. Objavio je nekoliko naučnih radova i tekstova, poput “Kosher i halal hrana u američkom društvu”, “Naša ulema u Čikagu: kadija Seid Karić i Ćamil ef. Avdić” i dr.
Oženjen je suprugom Aminom, koja je također ovog ramazana magistrirala u Chicagu na Norheastern University. Muriz i Amina imaju dvoje djece. U Americi živi i radi od 2012. Godine prenose Bošnjaci.Net.

BHDINFODESK

Related posts

Na međi milenija: Srebreni jubilej Matice Bosne i Hercegovine u Cirihu

Urednik BiH Info Desk

Veliki dan za Bošnjake u Frankfurtu: Konačno dobili ključeve svog centra

Editor

Almir Čolan: Bosna je nešto što je u srcu usađeno

Editor

Leave a Comment