BiH dijaspora

Ambasadorica Kanade u BiH Isabelle Poupart posjetila Memorijalni centar Potočari

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada

Veoma važan korak ambasadorice Kanade u BiH, Isabelle Poupart, koja je u pratnji predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Kanade pred odlučivanje Vlade Kanade o peticiji e-1837, kojom se traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici posjetila Memorijalni centar Potočari, Srebrenica i susrela se sa Majkama Srebrenice.

Ambasadorica je  poslala poruku direktoru IGK:

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić, je primio poruku od ambasadorice Kanade u Bosni i Hercegovini gospođe Isabelle Poupart u kojoj se kaže:
“Hvala vam na poruci u vezi 24. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici. Kao što znate, kanadski politički predstavnici su tokom niza godina izdavali saopćenja o genocidu u Srebrenici. Sa moje strane, u protekle dvije godine, 11. jula, izdala sam zajedničke izjave sa ambasadorom Stéphaneom Dionom u svojstvu specijalnog izaslanika Kanade za Evropu. Istu zajedničku izjavu izdaćemo i ovog 11. jula. Želim vas informisati da sam trenutno u Bosni i Hercegovini, a jučer sam prvi put posjetila Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima sa kolegama iz Ministarstva vanjskih poslova Kanade. Bilo je to veoma dirljivo i srceparajuće iskustvo. Pored informacija koji smo dobili od osoblja Memorijala, zahvalna sam preživjelima žrtvama, uključujući i mnoge Majke Srebrenice, koji su sa nama podijelili svoje priče i pratili nas u obilasku Memorijala.

Istovremeno na svome Twitteru ambasadorica Kanade u Bosni i Hercegovini je napisala: “Posjetila sam  Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima u znak sećanja na žrtve genocida 1995. i odala počast žrtvama i priznanje hrabrosti preživjelim žrtava genocida u ime države Kanade”.

U odgovoru ambasadorici Kanade u Bosni i Hercegovini, Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, je napisao: ” U ime Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, u ime Bosanske zajednice u Kanadi i posebno u ime preživjelih žrtava genocida u Srebrenici koji žive u Kanadi, hvala vam što ste u ime države Kanade odali počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima i tako ohrabrili preživjele žrtve genocida, a posebno Majke Srebrenice da nastave svoju borbu za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Zahvaljujem se državi Kanadi za sve što je učinila za državu Bosnu iHercegovinu i za kulturu sjećanja na najveći zločin poslije Holokausta u Europi, zločin genocida u Srebrenici. Vaša posjeta je posebno značajna u momentu kada je prije nekoliko dana Kanadski parlament prezentirao peticiju e-1837 kojom se od Vlade Kanade traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Nadamo se da će Vladi Kanade vaše odavanje počasti žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima i izjave koje ste dobili od Majke Srebrenici, biti još jedan argument u prihvatanju zahtijeva peticije e-1837. Hvala državi Kanadi na svemu što čini za državu Bosnu i Hercegovinu, a posebno za kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

BHDINFODESK

Related posts

Uprkos restrikcijama, Bosanci i Hercegovci u Skandinaviji pronašli način kako da obilježe Dan državnosti

Urednik BiH Info Desk

Bosna International Forum: Registrator i Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

IGK smatra da su sankcije dobra mogućnost da se Dodik i njegov establišment stave pod kontrolu međunarodne zajednice

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment