BiH dijaspora

Povodom 12 godina rada Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK): Hvala Vam za svu Vašu podršku!

IGK se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, kontinuirano i blagovremeno reagira na sve pokušaje negiranja pravosnažnim presudama dokazane istine, ali i realizira naučnoistraživačke i edukativne projekte posvećene razvoju i očuvanju kulture sjećanja. 

Hronološki gledano, konstantno poziva UN i druge međunarodne organizacije da ispitaju odgovornost kanadskog generala Lewisa MacKenzia za vrijeme njegove misije u BiH. Genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, a poslije intezivnog lobiranja Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije Rezolucije o genocidu u BiH. U parlamentarnoj proceduri je Zakon o genocidu u BiH i Kanada će biti jedina zemlja u svijetu koja će prava žrtava genocida u BiH, a koje žive u Kanadi, regulisati sopstvenim državnim zakonom. Pokrenut je multidimenzionalni naučno – istračivački projekat borbe protiv negatora genocida. Podržana je inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, organizirana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku. Genocid u BiH prezentiran jej Kanađanima i Kanadskim univerzitetima, a učestvovali smo u projekatu izgradnje spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru. Inicirali smo i projekte kojim je Kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi. Mnogo je projekata iza nas, za čije pominjanje bi nam trebalo mnogo više prostora.

IGK je do sada ostvario saradnju sa brojnim značajnim ustanovama i institucijama u cijelom svijetu koje se bave istraživanjem holokausta i genocida. Kanadska vlada je skoro uvijek odgovarala na naša pisma u kojima se tražio veći utjecaj Kanade na zaštitu bosanskohercegovačkih državnih interesa, posebno na zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta od raznih antibosanskih politika.  IGK je na diplomatskom planu realizovao: bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim statističkim i drugim dokumentima, kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH. Uputili smo peticiju Parlamentu da se krivično sankcionišu negatori genocida u Srebrenici, zabrani negiranje genocida na društvenim mrežama i stopira dodjela ordena negatoru genocida u Srebrenici od strane predsjednika Njemačke. Posebno želimo istaći da lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, ali i za državu BiH na sjevernoameričkom kontitentu traje više od 20 godina.

IGK se zahvaljuje svojim članovima i prijateljima sirom svijeta na 12 godina uspjesne saradnje u važnoj misiji istraživanja zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, borbe protiv negatora genocida, revizionista sudskih, naucnih i hustorijskih cinjenica o genocidu i razvijanja institucionalne kulture pamćenja.

IGK

Redakcija BHDINFODESKA čestita vrijedan jubilej Institutu za istraživanje genocida Kanada te naravno direktoru Emiru Ramiću pogonskoj snazi ovog izuzetno načajnog projekta!

Related posts

ÖREBRO: “BOSANSKA KUĆA” BIT ĆE NAJVEĆI BOŠNJAČKI, ISLAMSKI I KULTURNI CENTAR U SKANDINAVIJI

Urednik BiH Info Desk

Malezija: Mali Bosanac i njegov prolazak kroz vrata nasmijao je cijeli svijet (VIDEO)

Ljekar Alen Kurtović živi u Jemenu: Strašne prizore gledamo svaki dan, ali ljudi nisu klonuli duhom

Editor

1 comment

Zijad Becirevic 26/04/2022 at 12:36

U ime svoje, a vjerujem i mnogih od vas, izražavam dužnu zahvalnost Institutu za istraživanje genocida Kanada, a posebno njegovoj motornoj snazi g. Emiru Ramiću, za ogroman doprinos u borbi za istinu i pravdu, koju vode odlučno i istrajno već 12 godina. Hvala svima koji su stali uz Emira i čine sve da se zaustavi stradanje nevinih, da zločin i zločinci budu prepoznati, osuđeni i kažnjeni i da vjera u miran i slobodan život bude naš oslonac i naša pokretačka snaga u borbi za bolje danas i sretnije sutra.

Reply

Leave a Comment