BiH dijaspora

Dan nezavisnosti BiH u Bradfordu: Upriličeno prikazivanje nekoliko kratkih filmova pod nazivom „From Bosnia to Bradford“

banner

Na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine a pod pokroviteljstvom Općine Bradford sinoć je u kino-sali Nacionalnog Media muzeja u Bradfordu upriličeno prikazivanje nekoliko kratkih filmova pod nazivom „From Bosnia to Bradford“.

Filmovi prikazuju životne priče, svjedočenja o ratnim zbivanjima u Bosni, dolazak u Englesku i sam grad Bradford te početak života u novoj zemlji trojice Bosanaca: Samira Dizdarevića, Asime i Riada Terzića. Sve tri priče su pune emocija i govore o gubitku voljenih osoba u ratu, protjerivanju sa svojih ognjišta ali i o snalaženju u novoj sredini, zasnivanju porodica, novom životu i uspješnim karijerama u Engleskoj.

Ideja o snimanju filmova je inicirana nakon posjete jednog od lokalnih općinskih vijećnika (a ujedno i člana regionalnog odjela Remembering Srebrenica) Alexa Ross-Shawa jednom od muzeja/galerija u Sarajevu koji u postavci, između ostalog, ima video i audio materijal i svjedočenja preživjelih. Uz finansije i podršku od strane Općine Bradford i ekspertizu Odjela za film i TV Univerziteta u Bradfordu, filmovi su snimani tokom 2020. godine a namijenjeni su prvenstveno za prikazivanje kao materijal u obrazovnim institucijama kao i na raznim komemorativnim skupovima. Bradford je inače prvi UNESCO-ov grad filma na svijetu, a i jedan on prvih gradova u UK koji je ponio titulu „City of Sanctuary“ u UK, te je ovim projektom kao i mnogo puta ranije pokazao dobrodošlicu našoj zajednici.

„From Bosnia to Bradford“

Prije samog prikazivanja kojem je prisustvovalo oko 250 lokalnih zvaničnika te članova zajednice, prisutnima su se obratili dogradonačelnica Bev Mullaney, predsjednica Općine (Council leader) Susan Hinchcliffe, producenti filmova Annabell Hibbard i Jimi Lund kao i generalni sekretar Remembering Srebrenica dr. Waqar Azmi OBE koji se u svom izlaganju osvrnuo na nemile događaje u Srebrenici i dotakao trenutne krize u BiH i regionu. Nakon samog prikazivanja upriličena je i panel-diskusija na kojoj su prisutni imali priliku postaviti pitanja glavnim akterima, organizatorima kao i gostu iz Remembering Srebrenica dr. Azmiju.

Filmovi se mogu pogledati na na linku: https://bosniatobradford.org

R.T.

Related posts

Sanja Lopar jedna od najpoznatijih i najuspješnijih Sarajki: Bavi proizvodnjom kubanskih cigara

Editor

Minhen: Elvir Grozdanić iz pakla ‘Omarske’ do uspješnog biznismena

Editor

St. Louis: Američki policijac rodom iz BiH nagrađen za doprinos lokalnoj zajednici

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment