Društvo

Respiratori: Hoće li pasti i optužnica protiv Hodžića, Solaka, Novalića i Zolaka?

banner

Novo svjetlo na cijelu priču bacaju informacije koje govore da su respiratori jednaki nabavljenima iz Kine, već u UKC-u Tuzla.

Prošle sedmice je zvanično raspisan novi tender za verifikaciju, servisiranje i instaliranje 100 respiratora nabavljenih iz Kine.

Novo svjetlo na cijelu priču bacaju informacije koje govore da su respiratori jednaki nabavljenima iz Kine, već u UKC-u Tuzla, pišu Vijesti.ba.

Kantoni su već zatražili dostavu ovih respiratora, a to bi se i moglo desiti nakon drugog tendera, jer se firma “Markonis-Medic”, zastupnik respiratora za Srbiju, propustila javiti na prvi tender.

Ove informacije daju potpuno novi kontekst cijelom slučaju. Budući da se u javnosti uveliko priča o skorom podizanju optužnice u slučaju „Respiratori“, upitno je šta će se osumnjičenima eventualno staviti na teret. Naime, optužba o pranju novca teško je održiva, jer su respiratori plaćeni budžetskim novcem, a ne novcem iz nekih ilegalnih tokova te je, osim toga, posao rađen s kineskom firmom u kojoj je većinski vlasnik država Kina.

Također, optužba o zloupotrebi službenog položaja je vjerovatno ključna greška Tužilaštva. Naime, Vlada po Zakonu o Vladi, odlučuje većinom glasova, a premijer je samo jedan od 17 članova Vlade. Treba podsjetiti da su sve odluke na Vladi FBiH donesene jednoglasno, a isplatu je izvršilo Federalno ministarstvo finansija, na čijem je čelu Jelka Milićević, koja je, ujedno, i komandantica Štaba civilne zaštite.

Važno je podsjetiti i da je u svojstvo osumnjičenog naknadno uveden i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak. Pouzdano se zna da premijer FBiH Fadil Novalić nikada o ovoj ili bilo kojoj drugoj temi uopće nije razgovarao sa Zolakom ili nekim drugim iz spomenute agencije. Agencija je članovima Ureda premijera FBiH tek saopćila procedure koje je potrebno ispuniti da bi ove firme dobile dozvolu za uvoz, a Vlada FBiH nema nadležnost nad ovom agencijom, koja je na državnom nivou. Stoga se postavlja i opravdano pitanje o smislu otpužbe da se radi o organizovanoj grupi.

Nadalje, Institut za mjeriteljstvo BiH utvrdio je da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, što osporava i tvrdnje o neupotrebljivosti respiratora.

Također, prema navodima Instituta, u dokumentima proizvođača stoji da ovi respiratori zadovoljavaju tretman Covid-pacijenata i po skraćenoj i po strogoj proceduri, koje je donijela ovlaštena agencija iz Velike Britanije. Uređaj je prošao proceduru certifikacije, upotrebljava se u cijelom svijetu i uvršten je u registar država poput Rusije, Njemačke, Australije itd. Osim toga, nalazi Instituta otkrili su da je sve ovo utvrdio i laboratorij iz njemačkog Nurnberga, koji važi za jedan od najkompetentnijih za ocjenjivanje usklađenosti medicinskih instrumenata.

Sve bi na kraju, smatraju mnogi, moglo rezultirati samo ometanjem borbe Vlade FBiH protiv pandemije na zdravstvenom i ekonomskom polju.

https://vijesti.ba/clanak/508689/nakon-novih-saznanja-padaju-argumenti-tuzilastva-u-slucaju-respiratori

Related posts

Islamska zajednica će poštovati preporuke stručnjaka i u vrijeme ramazana

BHD Info Desk Administrator

Interpol BiH raspisao je potjernice za Darkom Mrđom i Draganom Marjanovićem zbog zločina protiv čovječnosti

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 45/ 205: POSLJEDNJI POZDRAV ŠAHBAZU AVDIĆU

Leave a Comment