Društvo

Engleska: Broj muslimana premašio tri miliona

U Engleskoj je najbrže rastuća muslimanska zajednica, dok je broj hrišćana opao, navodi se u najnovijoj studiji britanske vlade. U ovoj studiji korišteni su podaci istraživanja domaćinstava koje je provedeno između 2014. i 2016. godine, kao i popis stanovništva Britanije 2011. godine.

Prema ovoj studiji, hrišćanstvo je i dalje najpopularnija religija u Engleskoj, ali je udio ispitanika koji sebe opisuju hrišćanima pao sa 59,6 posto 2011. godine na 56,5 posto, dok muslimani čine 5,6 posto u odnosu na 4,7 posto, koliko je bilo prije osam godina.

Broj muslimana u Engleskoj sada je premašio tri miliona, što ih čini drugom najvećom vjerskom grupom u zemlji.

Procent onih koji se vjerski ne izjašnjavaju je 32,8 posto, što je povećanje od 0,9 posto od 2011. godine.

Procent onih koji se izjašnjavaju kao budisti, Jevreji i siki je na istom nivou.

Nacionalne kancelarije za statistiku procjenjuje da je udio lica u Engleskoj koji prakticiraju neku religiju, osim zvanične, povećan za tri puta u periodu između 2011. i 2016. godine.

Prema podacima ove kancelarije, broj ljudi u Engleskoj i Velsu koji se identificiraju kao hrišćani pao je sa 71,7 posto na 59,3 posto u periodu od 2001. do 2011. godine, dok se povećao broj onih koji se vjerski ne izjašnjavaju sa 14,8 na 25,1 posto.

U izvještaju se ne navode zaključci o razlozima ovih društvenih kretanja što se objašnjava nedostatkom podataka i drugih demografskih karakteristika, kao što su godine i pol, enijele su agencije.

BHDINFODESK

Related posts

DOKUMENT CIA-je iz 1991.: „Srbi da se pripoje Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, a Muslimani neka …..

Urednik BiH Info Desk

Zahvaljujući velečasnoj Britanki počelo je izučavanje genocida u Srebrenici u srednjim školama Škotske

Urednik BiH Info Desk

Banjaluka: Na džamiji Arnaudiji ispisani fašistički simboli

Editor

Leave a Comment