Društvo

Komemoracija u povodu obilježavanja 25 godina od genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica bit će održana putem video-linka

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine sa predsjednicima pododbora. Na sastanku je usvojeno nekoliko zaključaka. 

Dogovoreno je da, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, prouzrokovanu pandemijom novog koronavirusa, a na osnovu ranijih zaključaka Organizacionog odbora, komemoracija u povodu obilježavanja 25 godina od genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica bude održana putem video-linka. To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem video-linka ili snimljenom video porukom. 

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, biće održani u skladu sa epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

 
Pododbor za Marš mira je zadužen da obavi i sve neophodne pripreme za aktivnosti koje su obuhvaćene programom ovog pododbora (Marš mira Nezuk – Potočari, Marš mira Žepa – Potočari, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica), također u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, a naročito kada je u pitanju broj učesnika. 

U vjerskom dijelu programa, odlučeno je na današnjem sastanku, da će biti klanjana dženaza žrtvama genocida. 

-O ukopu identifikovanih žrtava genocida Organizacioni odbor će naknadno odlučiti uz saradnju sa porodicama identifikovanih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja –naglašeno je na sastanku.

Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će najkasnije u narednih sedam dana razgovarati sa porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop. 

Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine, neće biti organizovanog prevoza autobusima.

Tokom današnjeg sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Istkanuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida, jer to žrtve genocida i zaslužuju. 

Related posts

(Video) POGLEDAJTE KAKO ASJA HUSIČIĆ IZ MAGLAJA UČI MUŽA AMERIKANCA BOSANSKI JEZIK

Editor

Đorđević za N1 iz Milana: Blizu 18.000 zaraženih, apel na odgovornost

BHD Info Desk Administrator

Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti

Editor

Leave a Comment