Društvo

Federacija “odgovorila” RS-u: Pozvala na popunjavanje i adekvatno opremanje aktivnih sastava policije

banner

Na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – stigli su prvi institucionalni ‘odgovori’ iz Federacije Bosne i Hercegovine. Jednoglasno – četiri zaključka usvojena su na vanrednoj sjednici Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Pozvali su na popunjavanje i adekvatno opremanje aktivnih sastava policije u Federaciji. A u zavisnosti od poteza iz Republike Srpske, poruka je, i Federacija će krenuti u formiranje rezervnih sastava.

Komisija za bezbjednost jednoglasna – od Kancelarije visokog predstavnika u BiH, definisano je, zbog uznemirenosti građana očekuju “zaustavljanje antidejtonskih aktivnosti policije Republike Srpske”. U suprotnom, na snagu stupaju – “adekvatne mjere”.

“Adekvatne mjere mogu podrazumijevati sve. To ne mora značiti, a može značiti – i formiranje rezervnog sastava unutar Federacije BiH, ali mi se iskreno nadamo i vjerujemo da nećemo biti prisiljeni odgovoriti tom mjerom i da će ove aktivnosti biti obustavljene ili zaustavljene”, kazao je Damir Mašić iz Komisije za bezbjednost Parlamenta FBiH.

Nije dobro vršiti militarizaciju policijskih struktura, stava je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH. Čampara traži zaustavljanje aktivnosti u Republici Srpskoj. U suprotonom će, ističe, odgovoriti istom mjerom – prijedlogom formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji.

“Oni koji hoće da zveckaju oružjem – to nije dobra poruka i mislim da niko ništa dobro neće izvući iz toga. Logički se nameće jedno jednostavno pitanje – zašto formirati rezervni sastav, ako niste popunili aktivni sastav policijskih struktura. Pravdati to elementarnim nepogodama pa da se angažuje ta policija, to je potpuno neuvjerljivo”, poručio je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nakon usvajanja Nacrta zakona u Narodnoj skupštini, iz Republike Srpske – iste poruke i stavovi.

“Smatramo da je neophodno. U tom smislu se planiraju sredstva, u tom smislu se planiraju ljudski resursi, potencijal koji je neophodan da služi kao pomoć u određenim situacijama svim onim naporima koje čine redovni policajci. Nemamo ništa protiv da i drugi, u skladu s onim kako to funkcioniše u svijetu i u najvećem broju zemalaja EU gdje postoje rezervisti – policajci, prema tome, nemam ništa protiv da se takav rezevrni sastav u skladu sa potrebama kantona ili Federacije u cjelini uvede i u Federaciji BiH”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

No, jedno je sigurno, a to je manji broj aktivnih policajaca u oba entiteta. Njih oko 320 manje u Republici Srpskoj, te 1.526 policijskih službenika u Federaciji BiH. Podsjetimo, usvajanjem Nacrta zakona definisana je i brojnost rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj. Predviđa se, biće ih do hiljadu, a to je 20 odsto od ukupnog broja policijskih službenika. Uvođenje rezervista obrazlaže se intenziviranjem migrantske krize.

Related posts

Ova dva sastojka uspješno otklanjaju “staračke pjege”

Urednik BiH Info Desk

Preko milion bosanskohercegovačkih državljana nema validan pasoš

Editor

Praznična atmosfera u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment