Biznis

Rok za registraciju firmi u RS tri dana u FBiH više od 100 dana

banner
Portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević je podsjetio da je skraćivanje procedure, pojeftinjenje procesa i smanjenje vremena koje je potrebno za registraciju preduzeća prije više godina bio jedan od zahtjeva Privredne komore.

“To je i zaživjelo u RS-u uvođenjem jednošalterskog sistema čime je u značajnoj mjeri skraćen rok za osnivanje preduzeća. On sada po zakonu iznosi tri dana od prijema kompletne dokumentacije. Iako imamo situacija da se taj rok u potpunosti ne poštuje, to je i dalje u prihvatljivim okvirima. U lancu institucija koje su nadležne za registraciju preduzeća najviše se čeka na sudove”, rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da se u RS-u ide ka dodatnom skraćenju procedure za registraciju preduzeća koje se odnosi na uvođenje elektronske registracije preduzeća.

U FBiH se mnogo kasni u ovom procesu i, prema dostupnim informacijama, ponekad je potrebno i više od 100 dana da bi bilo formirano preduzeće. Zbog toga je Bosna i Hercegovina uvijek na začelju liste evropskih zemalja. To je problem jer mnogi strani investitori kada žele da ulažu u neku zemlju gledaju kakav je njen rejting na tim listama.

BHDINFODESK

Related posts

Konjic: Kompanija “Zanat” otvorila je prodavnicu na Tajvanu

Pozitivna priča iz Nove Bile: Ne odlaze svi iz Bosne i Hercegovine

BiH: “Pčelarima je isplatnije med prodavati na domaćem, nego na stranom tržištu”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment