Pogledi

Ivica Puljić o skandalu u Ambasadi BiH u Washingtonu: “Organizatori i ambasador željeli su vidjeti…”

banner

Iako je organizacioni tim formalno poslao pozivnice medijima, uglednim članovima dijaspore i aktivistima za BiH, ambasador je, navodno, navedenim osobama zabranio dolazak na događaj pod izgovorom da “ne poštuju Republiku Srpsku”

Ne stišavaju se reakcije nakon skandala u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu, a oglasio se i poznati bh. novinar, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić 

“U BiH ambasadi u Washingtonu izbio skandal povodom obilježavanja Dana oružanih snaga BiH, nakon što je, navodno, veleposlanik Bojan Vujić nekima zabranio dolazak zato što “ne poštuju Republiku Srpsku”. Organizator je poslao pozivnice medijima, uglednim članovima dijaspore i aktivistima za BiH…”, napisao je Puljić te nastavio: 

“Ne znam ništa o ovome iz prve ruke, ali znam da nisam, prema organizatoru, ni medij, ni ugledni član dijaspore ni aktivista za BiH zato što nisam dobio poziv. Tako su i organizatori i ambasador željeli vidjeti samo probrane i podobne po njihovim aršinima“, poručio je Puljić.

Posljednji skandal koji se veže uz Ambasadu Bosne i Hercegovine u Washingtonu desio se 7. decembra 2022: Naime, održan je prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Ambasadi naše zemlje u Washingtonu.

Bh. ambasador u sjedištu SAD-a Bojan Vujić (SNSD) još jednom je zloupotrijebio svoju poziciju, te nanio štetu imidžu Bosne i Hercegovine.

Iako je organizacioni tim formalno poslao pozivnice medijima, uglednim članovima dijaspore i aktivistima za Bosnu i Hercegovinu, ambasador je, kako je potvrđeno iz dva neovisna izvora, navedenim osobama zabranio dolazak na događaj pod izgovorom da te osobe “ne poštuju Republiku Srpsku”, te da mogu pristupiti Ambasadi tek kada budu poštovale ovaj bh. entitet.

Prema istim izvorima, ambasador Vujić je spiska, navodno, “prekrižio” i neke važne članove State Departmenta, te novinare koji su trebali propratiti ovaj događaj. Među ostalima je i redakcija Glasa Amerike.

S druge strane, prijemu je prisustvovao Obrad Kesić, čelnik tzv. predstavništva RS-a u Washingtonu. Naime, čini se kako Kesić uopće nije bio na službenoj, nego na Vujićevoj privatnoj listi gostiju, a prijemu je prisustvovao i ambasador susjedne Srbije Marko Đurić

Izvor: Oslobođenje – Zabranjen dolazak?! – Puljić o skandalu u Ambasadi BiH u Washingtonu: “Organizatori i ambasador željeli su vidjeti…” (oslobodjenje.ba)

Related posts

Dodik želi ukinuti glasove poštom, Čović da glas iz Širokog Brijega vrijedi kao 13 u Sarajevu!?

Urednik BiH Info Desk

IGK: Oslobađanje ratnog zločinca Radoslava Brđanina je težak udarac istini o zločinima i zločincima

Urednik BiH Info Desk

General Blagoje Grahovac: Evropa je ukliještena

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment