BiH dijaspora

Godišnjica pogibije: Željko Ružičić novinarskom porukom širio nadu da će zlo biti pobijeđeno

Na današnji dan, 2. februara 1993. godine u eksploziji agresorske granate u Sarajevu poginuo je Željko Ružičić, čovjek koji je novinarskom porukom širio nadu da će zlo biti pobijeđeno, podsjetili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.   

Željko Ružičić je, kako ističu, za vrijeme agresije i genocida na Republiku BiH bio glas nade, ali i prkosa, svakodnevno prenoseći informacije iz Sarajeva u obruču koje, kao ni svoje sugrađane, u najtežim trenucima nije ni pomišljao napustiti. Slušaocma Radija Sarajevo bio je glas utjehe, nade, ali i prkosa, a slušaocima Hrvatskog radija i gledaocima Hrvatske televizije svakodnevno je prenosio informacije iz opkoljenog grada.

– Jedna od dvije ispaljene srpske granate 2. februara 1993. godine zaustavila je Željka Ružičića, ali pravdu i istinu ni jedan metak, ni jedna granata, ni jedna agresija i genocid, ni jedno zlo nisu i nikada neće uspjeti zaustaviti i sakriti. Željko Ružičić ostaje stalna inspiracija generacijama koje nastavljaju put borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Sjetimo se sa poštovanjem Željka, svih ubijenih novinara i svih žrtava agresije i genocida na međunarodno priznatu članicu Ujedinjenih nacija, Republiku Bosnu i Hercegovinu – poručili su iz IGK.

Ružičić se novinarstvom počeo baviti od rane mladosti. Rođen je 1948. u Prijedoru u Bosni i Hercegovini, studirao je novinarstvo u Ljubljani i Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Još kao gimnazijalac pisao je za zagrebačke dnevnike Sportske novosti i Večernji list te za sarajevsko Oslobođenje i Večernje novosti. Prošao je sve faze novinarstva: bio je saradnik, novinar, urednik mjesnog dnevnog lista Kozarski vjesnik i gradskoga radija u Prijedoru te glavni urednik sarajevskog Radija 202, Drugog programa Radija Sarajevo i urednik ratnog programa Radija Sarajevo.

O strahotama i stradanjima u opkoljenom Sarajevu izvještavao je i slušaoce u dijaspori, u kojoj ga pamte po njegovim britkim izvještajima. Unatoč nemogućim uvjetima i strahotama koje su Sarajlije i stanovnici Bosne i Hercegovine u tim ratnim godinama proživljavali, Ružičićevi izvještaji bili su puni iskrenih emocija s dozom humora što je ulijevalo nadu u bolje sutra.


Emir Ramic

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Related posts

Rim: Šerif Seferović zbog teškog zločina osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Editor

Dan nezavisnosti BiH bit će obilježen u 25 gradova Evropske unije

Urednik BiH Info Desk

Toronto: Miris ćevapa odnedavno se širi i Bloor West Villageom

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment