BiH dijaspora

Bugojanka Hannah Sumeja Atić bh. biser u norveškoj politici

banner

Generacije djece, rođene uoči ili tokom rata u Bosni i Hercegovini, rasule su se po svijetu kao ratne izbjeglice, mnogi od njih svojim uspjesima i radom su uspjeli zauzeti i visoke položaje u vladama i parlamentima nekih od najmoćnijih evropskih država.

Jedna od njih je i Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške. Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač.

Još kao srednjoškolka, uključila se u omladinsku partiju Unge Hoyre gdje je bila veoma aktivna.Kada se iz gradića, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, preselila u Bergen zbog studiranja, ponuđeno joj je da bude sekretar partije. Kasnije je bila potpredsjednica, pa predsjednica partije. U februaru prošle godine imenovana je za političkog savjetnika premijerke ove zemlje Erne Solberg.

Kaže da je ponosna na sebe, ali i sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, koji postižu zavidne rezultate u državama u kojima se trenutno nalaze.

”Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj poznati su po uspjehu koji postižu u raznim oblastima”, zaključila je.

BHDINFODESK

Related posts

Zamjenika šerifa iz Denvera Melisa Ibiševića Amerikanci odlikuju zbog iskazane hrabrosti

Editor

St. Louis: Studenti Belmin Hušić i Hamza Dizdarević kreirali platformu za pomoć izbjeglicama u Americi

Editor

Nobelove nagrada: Teufika Šabanović, inicijatorka protestnog mitinga koji će se 10. decembra održati u Stockoholmu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment