BiH dijaspora

Bugojanka Hannah Sumeja Atić bh. biser u norveškoj politici

banner

Generacije djece, rođene uoči ili tokom rata u Bosni i Hercegovini, rasule su se po svijetu kao ratne izbjeglice, mnogi od njih svojim uspjesima i radom su uspjeli zauzeti i visoke položaje u vladama i parlamentima nekih od najmoćnijih evropskih država.

Jedna od njih je i Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške. Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač.

Još kao srednjoškolka, uključila se u omladinsku partiju Unge Hoyre gdje je bila veoma aktivna.Kada se iz gradića, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, preselila u Bergen zbog studiranja, ponuđeno joj je da bude sekretar partije. Kasnije je bila potpredsjednica, pa predsjednica partije. U februaru prošle godine imenovana je za političkog savjetnika premijerke ove zemlje Erne Solberg.

Kaže da je ponosna na sebe, ali i sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, koji postižu zavidne rezultate u državama u kojima se trenutno nalaze.

”Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj poznati su po uspjehu koji postižu u raznim oblastima”, zaključila je.

BHDINFODESK

Related posts

Skandinavija: Manifestacije povodom Dana nezavisnosti BiH održat će se u 18 gradova

BHD Info Desk Administrator

Bosnian Centre Derby: Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Editor

ESAD KOPIĆ OSMANOVIĆ AUTOR EDICIJE 1.000 PJESAMA: “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment