Pogledi

Zlatan Medarić: Ali ipak – Mi smo izdali GRAD

Mi stariji sjećamo se riječi „ ugledni građanin“, „ ugledni privrednik“, „zaslužni umjetnik“. U svom viševjekovnom postojanju, iz tih redova i krugova, birani su ljudi da budu na čelu grada. Da budu njihov simbol, da budu metafora i za mahale i za haustore, da u sebi objedinjiju sve one vrijednosti, zbog koji je Sarajevo bilo a i ostalo naš Grad.

Od Mustaj-bega Fadilpašića, pa do danas Grad je upisao 38 svojih gradonačelnika. I svi oni su na neki način obilježili svoj period, neko više neko manje.

I taj Grad, zbijen uz obale jedne opjevane i samo nama najljepše rijeke, iznjedrio je firme koje su pravile brane i mostove gdje niko nije ni znao ni mogao, projektovali i proizvodili transformatore i druge elektro uredjaje, pravili motore za svjetske autokompanije. Imali svoj marlboro i svog golfa. Imali giganta drvne industije, jeli „ Maks“ i pili našu „kenijadu“.

Grad je iznjedrio i u svoje skute primao i udomljavao, pisce, slikare, pjesnike.

Taj grad je imao ljekare koji su radili u svjetskim klinikama, profesore koji su predavali na renomiranim univerzitetima sirom svijeta. I arhitekte i inženjere. Taj grad je imao svoje operne dive pred kojima su sa naklonom ustajali u Garnieu, Royalu, Scali. Taj grad je osvojio i Nobela i Oscara.

Taj grad je imao i Šlager sezone, i Ilidžu dao i onog “zlokoklotrpa”, i Indekse i Bijelo dugme.

Taj Grad je odrastao s nama, širio se, postajao ljepši. Da, nije imao sve, mnogo toga je falilo. Ali valjda je to sudbina svih gradova.

I onda se pitam zašto nemamo ili nećemo Bogića?

Zato što još imamo redukcije vode, zato što nam se svijet smije kad vidi gradski prevoz, zato što smo srušili i uništili ono što smo imali. Sva ta desetljeća obezvrijedili. Zato što smo stali u nekom trenutku, ukopani u blato naše svakodnevice.

Nas Bogić iz toga ne može izvući. On nam može i treba biti smjernica i vodilja.

Ali ipak – Mi smo izdali GRAD.

Zlatan Medarić

Related posts

J A J A R A

BHD Info Desk Administrator

Analiza The Economista: Muslimani u Evropi pozitivan primjer muslimanima u ostatku svijeta

Editor

Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije Aleksi Bečiću, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću

Editor

Leave a Comment