BiH dijaspora

Bosanci i Hercegovci širom Sjeverne Amerike obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici

banner

Hiljade kilometara udaljenosti od domovine nisu spriječile naše građane u Sjevernoj Americi u namjeri da odaju počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici

BIC ST. LOUIS – ST. LOUIS ISLAMIC CENTER NUR

U organizaciji Udruženja preživjelih Srebreničana i bošnjačkih džemata u St. Louisu u nedjelju, 11. jula, poslije podne namaza, u Bosanskom Islamskom Centru u St. Louisu, proučen je tevhid pred duše šehida Srebrenice.

image

U programu su učestvovali svi bošnjački imami u St. Louisu a prisutnima se obratio i Dr. Ermin Sinanović. U sklopu obilježavanja 26. godišnjice u organizaciji istog udruženja u subotu. 10. jula, održan je i tradicionalni nogometni turnir.

COMMUNITY OF BOSNIAKS IN GEORGIA

11. jula 2021. godine na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici u “Sabur” džamiji u Lawrenceville, GA, proučeni su poslije podne namaza, tevhid i jasin pred duše žrtava genocida u Srebrenici.

image

Iako daleko od rodne domovine, Bošnjaci u Atlanti (GA) su prigodnim vjerskim programom obilježili 26. godišnjicu srebreničkog genocida. Nakon što je proučen jasin i tevhid pred duše šehida. Porodicama i žrtvama genocida, kao i svima prisutnima sa veoma emotivnim govorom, obratio se Taib ef. Karić, imam iz BiH koji se trenutno nalazi u posjeti ovom džematu.

Predivnim i emotivnim ilahijama “Šehidi” i “Nemoj žaliti suzama” koje su predivno izveli najmlađi u ovom džematu, završen je program ovogodišnjeg obilježavanja srebreničkog genocida.

image

Molimo Allaha, dž. š., da žrtvama podari dženneti-firdevs a porodicama sabur-selamet.

AL KALEM BH ISLAMIC COMMUNITY, CHATTANOOGA TN

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u džematu Al Kalem BH Islamic Community, Chattanooga TN proučen je tevhid i jasin šehidima Srebrenice i održana hutba na temu genocida u Srebrenici.

ISLAMIC CULTURAL CENTER OF GREATER CHICAGO

U Islamskom Kulturnom Centru u Northbrooku  kod Chicaga, 26 godina od genocida u Srebrenici obilježeno je učenjem jasina i tevhida i prigodnim predavanjem od strane imama džemata dr. Hazim ef. Fazlića. Program je prenošen preko društvenih mreža i praćen od strane nekoliko stotina članova i simpatizera najstarije bošnjačke džamije u Americi.  

BOSNIAN CANADIAN ISLAMIC CENTRE LONDON ONTARIO, CANADA

Kao i svake godine džemat London obilježava 11. juli u trajanju od tri dana. Ove godine prvi dan obilježavanja je započeo sa hutbom u petak. Hutbu o genocidu u Srebrenici predvodio je imam Avdija ef Ramić.

image

Također u subotu je održano predavanje Imama i proučen kelime i tevhid u organizaciji sjećanja na šehide Srebrenice. U nedjelju ujutro je prikazan intervju sa dr Emirom Ramićem i Alijom Tabakovićem, sa namjerom detaljnog informisanja o genocidu od strane nauke Instituta za istraživanje genocida. Kao i svake godine džemat London prisustvuje sa imamom i predstavnikom u Windsoru na spomen obilježju. Ove godine je naš džemat poslao molbu za proglas od strane gradonačelnika Londona, ali zbog pandemije proglas nije izdat.

Molimo Allaha dž.š.. da nam podari Svoju Milost a šehidima Džennet. Amin.

SABAH CHICAGO

Srebrenica u centru Sabah u Chicagu. Počelo je razgledanjem izložbe već u 12 sati. Nastavilo se klanjanjem podne-namaza, dženaze u odsustvu, učenjem jasina, tevhida, čitanjem izvoda iz hutbe reisul-uleme o genocidu u Srebrenici. 

image

Učenje su nam uljepšali gosti iz BiH, imam u penziji Refik ef. Crnkić iz Cazina i učenik Asim Imamović iz Visokog.

BECCA CENTER CHICAGO

U organizaciji novoosnovane fondacije “Lilies of Hope” (Ljiljani nade), a uz podršku mnogobrojnih drugih bosansko-američkih nevladinih organizacija koje djeluju u Chicagu, u nedjelju, 11. jula na poznatoj stazi Lake Trail Northshore organizovana je biciklijada s ciljem sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

image

Preko 50 biciklista učestvovalo je u ovoj biciklijadi koja se organizuje drugu godinu zaredom.

image

Da je Chicago zaista u znaku Srebrenice pokazuje i veliki baner koji je postavio BECCA Center kod svjetski poznatog aerodroma i koji će u narednim danima biti vidljiv hiljadama ljudi koji sa zapadne strane ulaze u grad Chicago.

image

Osim pomenutih događaja, u centru grada organizovana je i protestna šetnja u organizaciji Udruženja Bošnjaka preživjelih u genocidu kojemu je također prisustvovala zapažena grupa ljudi.

ISLAMIC BOSNIAK EDUCATIONAL AND CULTURAL ORGANIZATION, PORTLAND

Povodom 26 godina od planetarnog zločina i genocida u Srebrenici, dana 11. jula 2021. godine, u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon održana je komemoracija.

image

Organizator i sponzor ove komemoracije, je bila Islamska Bošnjačka Edukativno Kulturalna Organizacija i džemat – Portland.

image

Komemoracija se sastojala iz dva dijela: biciklijada (organizacija omladine iz džemata) u dužini od 20-ak milja, te vjersko-komemorativni program sa učenjem jasina, tevhida i dove koje je vodio imam džemata mr. Abdulah ef. Polovina. Tokom učenja tevhida prisutnima se obratio svjedok i žrtva srebreničkog genocida Damir Čelebić.

image

Programski ova komemoracija je zamišljena da ima edukativni karakter sa svim naznakama oživljavanja svijesti o Bedru Bosne, kako u smislu afirmacije i stasavanja bošnjačkog bića, tako i u smislu bitnosti pamćenja, zarad neponavljanja. Ne treba posebno naglašavati da će ova komemoracija, ako Bog da, u mnogome doprinijeti zaštiti sljedećih generacija od genocidne politike, kao i samu zainteresiranost bošnjačke omladine u promovisanju naše kulturno-historijske baštine, te da ćemo uz pomoć pamćenja lakše držati otvorena vrata između dijaspore i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

image

Rezime ovogodišnje komemoracije u Portlandu, jeste zadatak svima nama da sve oblike i sva saznanja bosansko-srebreničke tragedije temeljito proučimo, osmislimo i vrednujemo, da im damo pravo mjesto i značenje u našoj cjelokupnoj kako duhovnoj, tako i historijskoj baštini.

BICC CARLISLE, PA

11. jula 2021. godine u džematu BICC Carlisle je obilježeno sjećanje na genocid u Srebrenici.

image

Od vjerskog programa koji je obilježen na akšam namazu, učenjem jasina i tevhida pred duše šehida Srebrenice. Ove godine organizacioni Odbor se potrudio da na razne načine obilježi sjećanje na genocid.

image

Upriličeno je svečano otkrivanje spomen klupe u gradskom parku i govor američkih zvaničnika na čelu sa gradonačelnikom grada Carlisle. Oni su pozvali da se genocid nikada ne zaboravi. Klupu su otkrila djeca džemata BICC Carlisle.

image

Nakon toga je uslijedila i šetnja kroz grad. Ovo su za sve nas historijski momenti, pečati za generacije koje dolaze.

image

Također je donešena deklaracija o sjećanju na genocid na nivou cijele države Pennsylvania koju je potpisao guverner i rezolucije koja je donešena u gradu Carlisle. Ovo su najbolji dokazi o očuvanju važnosti istine o tome šta se dogodilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

ISLAMIC COMMUNITY OF BAY AREA BOSNIAKS, SAN JOSE

San Jose je bio u znaku Srebrenice.

image

Više od 200 osoba je šetalo u Maršu mira oko 3 milje u veoma posjećenom dijelu San Josea, sa transparentima koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici.

image

Posebno nas raduje prisustvo, u velikom broju, naše omladine i djece koji su garant da mi nikada, ako Bog da, nećemo zaboraviti agresiju i genocid u našoj domovini BiH. Naš cilj je bio da pošaljemo poruku našim sugrađanima o genocidu nad Bošnjacima, a njihova pitanja i interesovanje za današnju šetnju govore da smo u tome uspjeli.

ISLAMIC COMMUNITY OF BOSNIAKS IN WASHINGTON

Sjećanje na 11. juli 1995. u ovom džematu je obilježeno prigodnim programima, gdje možemo izdvojiti: učenje jasina i tevhida pred duše šehida, te dovu koja je na kraju programa probudila u svima nama posebne emocije.

image

Zanimljivo je bilo i na prikazivanju edukativnog filma o genocidu u Srebrenici.

BOSNIAN EDUCATIONAL & CULTURE CENTER, DENVER

U džematu Bosansko Edukativni Kulturni Centar Colorado 10. jula 2021. godine obilježena je 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

image

Uz prisustvo prilično velikog broja džematlija u džematu poslije akšam namaza proučen je jasin i dova za šehide Srebrenice i sve šehide naše domovine.

Poslije vjerskog dijela programa direktno se uključio gospodin Nedžad Avdić iz Srebrenice, čovjek koji je preživio strijeljanje tih strašnih julskih dana, koji nam je prenio dio onoga što je preživio tokom genocida.

image

Učešće u programu su uzeli i mektebski polaznici džemata.

Moja BiH

Related posts

Od 21. do 28. jula Tuzli: Međunarodna ljetna škola klasične gitare uz podršku umjetnika iz dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Bosanci u Njemačkoj: U prosjeku zarađuju mjesečno 900 eura manje od Nijemaca

Editor

Sudac ukinuo američko državljanstvo Rasemi Handanović

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment