BiH dijaspora

Prag: Gala večer povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

banner

Odvojite nekoliko minuta svog vremena za ovaj post. Od ponosa. Od zajedništva i ljepote. Sinoc smo u Pragu održali gala večer kojom smo obilježili Dan državnosti naše domovine. ????????????????❤️ na svom Facebook profilu (8) Facebook objavila je ambasadorisa Bosne i Hercegovine u Pragu Martina Mlinarević Sopta, post prenosimo u cjelosti:

Ambasadorica Martina Mlinarević Sopta

Nije to bila tek još jedna u nizu diplomatska proslava, složili su se oduševljeni, svi prisutni. A sve smo dali da ne bude. Da u ova teška i loša vremena odu okrijepljeni snagom, optimizmom, sjajnim pričama izvrsnih ljudi Bosne i Hercegovine.

Najprije, došla nam je pjevati jedna i jedina kantautorica Maya Sar. Bez ikakvog honorara, samo da srce i dušu donese, preko Praga prenese ljepotu, zlato svojih glasnica i bica koje morate voljeti cim je prvi put sretnete. Doletio je iz Beograda, direktno sa serije Merlinovih koncerata na kojima je svirao, i njezin muz Mahir Sarihodzić. Samo da bude uz nas. ❤️

Veterani češke Armade koji su devedesetih bili raspoređeni u BiH unijeli su dvije zastave, kao i lani, sretni da mogu biti dijelom svečanosti zemlje koju toliko vole i poštuju. ???????????????? Himne, a zatim minuta šutnje za očeve i majke, svu onu nevinu djecu i starce u ratovima što su prošli i onim ratnim užasima što još uvijek traju i radi čega se ni proslava ne može zvati proslavom, jer zabrinute misli su nam drugdje.

Veterani češke Armade

Dodjelili smo priznanja nevjerovatnim licima koja našu zemlju čine i boljom, i ljepšom, i toplijom u očima Čeha svojim neizmjernim trudom i radom: gospođa Zvjezdana Marković kao neki cijeloživotni kulturni ataše, ali od srca, trideset godina predvodnik je prenošenja naše kulturne baštine u ovu zemlju, presađivanja onog najljepšeg od BiH, baš kao i gđa Aida i g.Mićo Perić, bracni filantropski par koji su uz ambasadu od prvih dana dajuci podrsku svim aktivnostima u kojima ce se glas o nasim piscima, slikarima, muzicarima, umjetnicima prenijeti ljudima Bohemije.

Naše su priznanje zaslužili i: Ljeva, Admir Ljevakovic, legenda FK Teplice, koji je prije dvadeset godina došao kao dječak iz Tešnja i ostvario iznimnu karijeru, s 300 odigranih utakmica ušao u Klub Legendi. Ali nisu samo sportski uspjesi oni o kojima vam želimo pričati. Ljeva je ljudina, humanitarac, divna osoba na ponos svoje domovine u svakom trenu. I naša prof. Aida Mujačić, čarobna Tuzlanka, pijanistica, vokalistica, neopisiv talent koji u češke domove uvodi sevdah, sefardsku muziku, Bosnu i Hercegovinu, “lijepu, milu, gizdavu…” Njezin govor sinoc bio je esencija onoga što mi jesmo. ❤️

Posebno emotivni bili su nastupi malih plesača iz Ukrajine ????????, Makara koji je u naš dom došao prošle godine s početkom rata i počeo plesati u Češkoj, osvajati medalje u cijeloj Europi, i njegove plesne partnerice Maše koji su plesali na “Rijeku bez imena” od Marije Šestic. Snaga i prkos u toj prelijepoj djeci, oni su i sva ta lica iz BiH koja vidim oko sebe što su jednom otišla u nepoznato s kesom u ruci. Želim da im taj zaglušujuci aplauz donese ljubav, osnaživanje, vjeru da nikad ne odustanu od sebe unatoč svemu.

A potom, na kraju, Maya Sar i Moja Pjesma. “Moj je život moja pjesma.” Ona koju je Maya napisala i uglazbila i dala ženama s karcinomom kao svoju jedinu himnu. Skupa sa mnom i Mayom pjesmu su izvele prekrasne članice Alijanse oboljelih žena od karcinoma dojke Češke Republike Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. i Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu, a s kojima surađujem od prvog dana svog mandata. Trenutak kad niti ja više nemam dovoljno dobre riječi. Osim biti dirnuta do suza.

I onda odjednom, Miralem Rugovac i njegova prekrasna gospođa Vesna ulaze s velikom tortom s bh.zastavom. Kako su se svi razveselili. Jer bosansko je, a bome i hercegovacko, dano biti dobar domacin uvijek.

A da bih sinoc ja bila tako uspjesan i presretan domacin čiji su svi gosti otišli obradovani, utješeni, razgaljeni i s mišlju o jednoj zemlji koja jeste silno propatila, čiji politički aparat jede svaku normalnost, ali koja je Europa bila prije nego su drugi znali što je to, u koju su Alphonse Mucha, Ludvig Kuba, Karel Paržik dolazili i zaljubljivali se trajno i nepovratno; zaslužni su naši sponzori: Tarik Altumbabić i Damir Bajagilović, Vojislav Sparavalo, Amir Bekić i Amir Avdibegović, Željko Milićić, bračni par Džananović, Bačević, Jelčić, Hadžić, Jaganjac, Muhović i Zaimović, porodica Đorem, restoran La Piccola Perla. Najbolji ste zaista.

Hvala svim mojim kolegama ambasadorima na prekrasnom druženju do kasno iza diplomatskih protokola jer su tako silno željeli upoznati i popričati sa svim gorespomenutim ljudima, svim češkim političkim zvanicama, svim divnim gostima, a napose djelatnicima ambasade, te mojima Uni i Goranu. ❤️

Posebno hvala Aidi i Lamiji za sjajno moderiranje, a nasem dobrom Besimu Mehinbasicu za fotografije. ❤️

Neka vam je sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, njezina velika priča nastavlja da živi u Pragu! ????????????????

(10) Facebook

Related posts

Hrvatska: Mostarac na čelu Zagrebačke banke

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 349: Ida zaokružila priču

BHD Info Desk Administrator

Imam Senad Agić: Trideset godina posvetio je vjeri u svoj narod u Chicagu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment