BiH dijaspora

Washington: Ministar Zukan Helez susreo se sa predstavnicima bh. dijaspore

banner

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, od ponedjeljka 11. aprila 2023. godine, nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu, Sjedinjene Američke Države, gdje ima brojne službene susrete.

Prvog dana boravka, ministar Helez se sastao s direktorom Kancelarije za južne i centralno-evropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom. Razgovorali su o sigurnosnoj i politička situacija u BiH i regiji, kao i proces konstituisanja vlasti u našoj zemlji.

Ministar Helez ukazao je na značaj nastavka procesa integracija BiH u euroatlantske strukture, kao strateškog cilja, gdje bi u konačnici svi građani BiH imali jednake šanse za prosperitetniji život i sigurnije okruženje.

„Za sve dobronamjerne ljude, Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan“, naglasio je ministar Helez.

Direktor McDowell je pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose prije svega na rješavanje viškova naoružanja, procesa deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

 „SAD će zadržati BiH u fokusu svog interesovanja, a tražiti ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati“, zaključio je McDowell.

Istoga dana, ministar Helez se susreo s direktoricom razvojnih programa Instituta Marshall Legacy (MLI) Indreom Sabaliunaite, koja ga je upoznala sa uspješnom realizacijom projekta “Sarajevo bez mina”, kojeg je od 2019. do 2021. godine finansirala Vlade SAD. Ona je iskazala interes da se, u suradnji s Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) i Međunarodnim trust fondom (ITF), u 2023. godini provede projekat “Mostar bez mina”, čija je realizacija započela krajem 2021. godine. Zamolila je ministra Heleza da MLI-ju pomogne u ovom projektu, zajedno s državnim institucijama poput BHMAC-a.

Susret s predstavnicama dijaspore

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je razgovarao i s predstavnicama organizacije BHeart koja okuplja volontere porijeklom iz Bosne i Hercegovine – pomažu projekte važne za bosanskohercegovačku zajednicu.

Naglasio je važnost ovakvog oblika angažovanja bosanskohercegovačke dijaspore, istaknuvši da takva udruženja promoviraju potencijale Bosne i Hercegovine, jačanju veze dijaspore sa zemljom porijekla, kao i bilateralne odnose na polju obrazovanja, kulture, ekonomije i turizma.

Predstavnice udruženja BHeart informisale su Heleza s radom ove volonterske organizacije te posebno istakle činjenicu da je BHeart multietnička i da predstavlja sve narode Bosne i Hercegovine.

Najavile su da će raditi na projektima jačanja veza dijaspore s Bosnom i Hercegovinom, a u cilju očuvanja kulturne baštine i identiteta Bosanaca i Hercegovaca u SAD-u. Helez je dao punu podršku naporima koje ova organizacija ulaže u promociju demokratskih vrijednosti, posebno kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

Helez je posjetio i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Washingtonu gdje se sastao s diplomatskim i konzularnim osobljem te se upoznao sa izazovima u radu ovog za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važnog diplomatskog predstavništva.

Susret Heleza i uposlenika Ambasade BiH u Washingtonu (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Susret Heleza i uposlenika Ambasade BiH u Washingtonu (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Uz ministra Heleza, sastancima su prisustvovali i šef Kabineta ministra odbrane Bosne i Hercegovine Salko Beba, otpravnik poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD-u Emin Čohodarević, vojni ataše Bosne i Hercegovine u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak i oficir za vezu Bosne i Hercegovine sa saveznom američkom državom Maryland pukovnik Admir Jusupović, saopćili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

Related posts

Admir Mašić, hemičar profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u

Časopisi bh. dijaspore – čuvari kulture i jezika

Pregled prijavljenih po općinama i gradovima za glasanje iz dijaspore

Editor

Leave a Comment