BiH dijaspora

Italija: Pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za kupovinu džamijskog prostora za regiju istočnog Veneta

banner

Džemat Nur Verona, Islamska zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI), pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za kupovinu džamijskog prostora za regiju istočnog Veneta – Vicenza, Padova, Castelfranco, Treviso, Venezia.

Kako navode iz džemata, od samog osnivanja u džemat se učlanio značajan broj Bošnjaka iz ove regije, kojima na ovaj način žele pokazati da misle na njih.

– S obzirom na to da je socijalizacija jedna od primarnih potreba, džamija predstavlja, prije svega, dodatnu priliku za druženje, razvijanje i potvrdu vlastitog identiteta i nadogradnju istog. A zatim je to i jedini zdrav način da uputimo naše nove generacije, koje će u svakom slučaju imati neki vid dvojnog identiteta. Ali, kroz instituciju koja stoji iza džamije će se sigurno taj dio religijske pripadnosti ispravno definirati i naša djeca će se osjećati komotnije u vlastitoj koži. Vremenom džamija treba da postane simbol ponosa, ne samo za nas koji smo na neki način, uz džamiju odrasli nego i za one koji su rođeni u Venetu i okolini i koji do danas nisu imali prilike da dožive sve te emocije vezane uz ovu predivnu instituciju. Nijet nam je, ako Bog da, da uspijemo što prije prikupiti novčana sredstva i ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se priključe ovom projektu – izjavio je za Preporod.info Nihad Muratović, jedan od inicijatora projekta kupovine prostora u istočnom Venetu.

Jedan od inicijatora bio je i Benjamin Aletić.

– Došavši u Italiju davne 2009. “trbuhom za kruhom” bilo je nezamislivo da mi Bošnjaci muslimani imamo nešto svoje, u zemlji koja je većinskim dijelom kršćanska. Bar se tako mislilo, a niko se nije ni trudio da bude drugačije. Nakon nekog vremena saznam da naša braća Makedonci imaju svoje prostorije, svoju džamiju. Za mene je to bio odušak, imao sam mjesto gdje mogu ići na bajram, teraviju, džumu i bilo kad kad sam imao slobodno vrijeme da dušu napunim, i išao sam. Za muslimana to znači puno, meni znači puno. Unazad par godina saznam da Bošnjaci imaju udruženje u Veroni, Nur, a poslije je postalo i džemat koji sam podržao čim sam saznao za njega – prisjetio se on.

Dodao je da se trudio prisustvovati aktivnostima džemata, iako mu je Verona udaljena otprilike dva sata vožnje.

– Učlanjenjem u džemat moja djeca imaju priliku da idu u mekteb, da slušaju na našem jeziku vjeronauku od našeg efendije Ahmeda Tabakovića, koji je pun elana i volje, i koji toliko ima projekata ne samo za djecu, nego i za omladinu, nas džematlije. Eh, lahko je njima u Veroni, pomislim, njima je džamija blizu. Može da bude i nama koji smo dalje od Verone – kazao je on.

Naveo je da se ideja o kupovini prostora javila pred ramazan 2023. godine.

– Iznijeli smo svoje stavove s prijedlogom predsjednika IZBI Nermina Fazlagića i Ahmed-ef. Tabakovića da pokrenemo akciju s ciljem pronalaska prostorija i za nas u ovoj regiji. Nadamo se pozitivnom ishodu i da će nas Bošnjake muslimane ovaj projekat ujediniti što više, jer jedan nam je cilj – Allahovo zadovoljstvo. U mubarek mjesecu smo pokrenuli ovu akciju, da nas Allah učvrsti na ovom putu, jer sve što radimo – radimo za dobrobit budućih generacija. Također, s obzirom na to da sam odrastao u Živčićima kod Busovače i redovno išao u tekiju u Vukeljićima, nadam se da će u novom objektu koji gradimo zaživjeti ta ista atmosfera koja nedostaje svima nama rodom iz Bosne – poručio je, između ostalog, Aletić.

(Preporod.info)

Related posts

Koronavirus: Ako putujete u domovinu obavezno pročitajte kome je trenutno zabranjen ulazak u BiH

Urednik BiH Info Desk

Slike iz života bh. ljekara u Njemačkoj

Bosansko poštenje u dijaspori: Priča kao iz rubrike vjerovali ili ne – ali je istinita

Leave a Comment