BiH dijaspora

Švedska: Umihana Rašović, kandidatkinja za Evropski parlament

banner

Silovit je uspon u Švedskoj političarke Umihane Rašović (37), čiji su korijeni iz Sandžaka, Bošnjakinje, ali njeno političko djelovanje daleko prevazilazi uske nacionalne okvire. Švedska štampa posljednju deceniju i duže, uveliko piše o Umihani Rašović kao “o političkoj zvijezdi u usponu” (19.05.2018.), naglašavajući njenu svestranost i veliki politički angažman.

O političkim uspjesima Umihane Rašović govori i to da je od 2019-2022. bila predsjednica Partije socijalista ili lijevih (Väntserpartiet) u južnoj regiji Skåne (Distrikt sa 32 komune).

OGROMNO ISKUSTVO

O jako širokom i bogatom političkom iskustvu mlade političarke Umihane Rašović govore i njene funkcije, s obzirom na to da je predsjednica Lijeve, socijalističke partije u Eslövu: članica Odbora za obrazovanje u okružnom odboru ABF Skåne, članica Komiteta za usluge, članica Odbora za obrazovanje u općini Eslöv, delegat u komunalnom parlamentu Eslöv, članica u regionalnom parlamentu Skåne, članica u Odjelu za usluge (Servicenämnden) u Regionu Skåne i članica u Komitetu za obrazovanje u Eslöv komuni…

AKTIVNOSTI

Rašović je izuzetno aktivna u Socijalističkoj partiji lijevih (Vänsterpartiet), koja se zalaže za za suvernitet Bosne i Hercegovine i istinu o genocidu u Srebrenici. Napisala je više članaka za švedske medije i drži kurseve članovima Socijalističke partije (Vänsterpartiet) lijevih o genocidu:

“Koliko je daleko do Srebrenice?” /(nyheter24.se) “Hur långt är det till Srebrenica?” (nyheter24.se); „Stanovništvo BiH može ponovo nastradati“, pišu debateri/SvD Debata

Bosniens befolkning kan råka illa ut igen, skriver debattörer | SvD Debatt; “Ako vanjski svijet ne reaguje, postoji opasnost od novog rata u BiH”/Sydsvenskan ”Om omvärlden inte agerar finns det risk för ett nytt krig i Bosnien-Hercegovina.” – Sydsvenskan

PALESTINA I ODBRANA PRAVA NA ŽIVOT

Umihana Rašović je jako aktivna protiv izraelske okupacije nad Palestincima te često učestvuje i organizuje manifestacije i konferencije na ovu temu. Ambasadorka Palestine u Švedskoj Rula Almhaissen je više puta pohvalila Umihanu Rašović za njene aktivnosti. Neumorna je aktivistkinja i borac za ljudska prava, što njenu popularnost čini još većom, kako među Šveđanima, tako i među građanima sa prostora prethodne Jugoslavije.

POLITIČKO OPREDJELJENJE

Rašović je izabrala da bude aktivna u Socialističkoj partiji (Vänsterpartiet), zato što vjeruje da tržište ne može da riješi sve probleme.

– Vidjeli smo kako privatizovane pruge, električne energije, škole, izgradnje stanova itd. imaju negativan efekat. Narod plaća, dok tajkuni zarađuju. Sva ova pitanja se regulišu u Evropskom parlamentu i ja ću se njima aktivno baviti. Internacoinalna solidarnost je bitna nama u Vänsterpartiet-u. Bitno je da glasamo za partije koje se bore za suvernitet Bosne i Hervegovine i protiv genocida u Palestini. Ako mi ne glasamo za partije koje se brinu za BiH u Evropskom parlamentu, dobiće Milorad Dodik i Dragan Čović više podrške i snage.

Umihana Rašović

OČEKIVANA PODRŠKA

– Očekujem podršku i Šveđana i svih nas s područja prethodne Jugoslavije u Švedskoj, posebno iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, jer zalagaću se za ciljeve koji bi svima koristili. Samo u Švedskoj živi preko 100.000 bh. građana koji su zbog rata protjerani – zastupanje njihovih interesa i prava u širem kontekstu interesa je značajno. Zato i očekujem podršku na izborima za EU parlament, koji će se održati u nedjelju, 9. juna 2024. godine u Švedskoj.

OŠTRA NA JEZIKU

– Ja sam i oštra na jeziku, one koji potcjenjuju doseljenike i kažu da dolaze samo zbog ekonomske pomoći otvoreno pitam kad su se sreli i pričali s doseljenicima. Velike su to predrasude, ja se borim da to suzbijam i pojašnjavam šta su sve uradili doseljenici npr. iz BiH.

BOŠNJAKINJA „OD GLAVE DO PETE“

– Bošnjakinja sam od glave do pete, kao i većina Sandžaklija, politički sam se angažirana da bih pomogla svim Bošnjacima u Švedskoj, svim doseljenicima i izbjeglicama. U širem kontekstu se borim za opća ljudska prava svih, sve to kroz Lijevu partiju (Vänsterpartiet), koja je programski najbliža izbjeglicama. Uvijek sam bila zainteresovana za politiku, ali sam tek 2014. postala članica Lijeve partije, koju sam izabrala jer mislim da je jedina koja se bori za solidarnost, ravnopravnost i protiv rasizma. Za nas Bošnjake je bitno da glasamo za partiju koja se bori za naša bošnjačka prava kao manjine, protiv asimilacije a za uspješnu integraciju u švedsko društvo. Lijeva partija je ostvarila sve reforme koje smo obećali narodu. Neke od tih reformi su besplatne naočale i lijekovi za djecu, više novca za porođaje, povećan dječiji dodatak, itd. Postoje i drugi problemi, npr. da privatne škole, postaju bogate od novca od poreza koje mi plaćamo i iznose taj novac iz zemlje. Jako je važan naš prijedlog da se uvede šestosatni radni dan, kako bi bilo manje bolesnih na radnim mjestima, to je budućnost…

IZ BIOGRAFIJE…

Umihana Rašović (37) je kao šestogodišnja djevojčica zbog rata s roditeljima iz Sjenice, Sandžak (otac Bešir, mama Nermina i mlađi brat Tarik), kao izbjeglica došla u Švedsku. Tada nije mogla ni slutiti čime će se baviti u životu. Društveni angažman babe Bešira Rašovića, poznatog kulturnog djelatnika u bh. udruženjima, opredijelio je i njeno angažiranje; već u kampu u u Grängesbergu, sa 6 godina, počela je s igranjem folklora, nastavila u „Ljiljan-BiH“ u Norrköpingu, gdje je pohađala i bosansku dopunsku školu, te u „Ljiljan“ Landskrona i „Rubinu“ Eslöv, gdje je bila aktivistkinja i predsjednica dva mandata.

Članica Saveza bh. udruženja u Švedskoj je od šeste godine, te je normalno da očekuje i podršu Bošnjaka na glasanju za EU parlament. Umihana je završila i radila prvo kao medicinska sestra, a po završetku Visoke škole za međunarodne relacije počela je raditi pri Birou rada u Eslövu 14 godina, gdje je sada šefica odjela. Politikom se bavi od 2014. godine, članica je Lijeve, socijalističke (Väntserpartiet), gdje je brzo napredovala do članice i predsjednice uprave regiona (Distrikta Skåne), sada je predsjednica Socijalističke partije u Eslövu.

MLADA ŽENA ZA PRIMJER

Neobična, vrijedna, lijepa, simpatična, društveno angažirana Bošnjakinja iz Sandžaka u južnoj Švedskoj ne plijeni bez razloga i pažnju švedske javnosti – aktivistkinja od šeste godine u bh. udruženjima želi sada kroz politički angažman ravnopravnost žena s muškarcima, zdravstvo bez redova, bolju njegu i satus starih – angažuje se da svima nama bude još bolje. Rašović je pozitivno iznenađenje za bh. građane i Šveđane, s pravom zaslužuje našu punu podršku bh. i jugo-dijaspore i na narednim EU parlamentarnim izborima 9. juna 2024. godine.

Fikret Tufek / MojaBiH

Related posts

Tuzla: Poznati muzičari iz dijaspore održali ljetnu školu gitare

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 487 / Hajmo vježbati vedrinu: “KLIS I PALA” U SKANDINAVIJI

Copo Sejo

Predstavnici bloka “Pokret za Državu” u Njemačkoj: BiH se voli i mimo reprezentativnih utakmica

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment