Sport

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine

banner

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora NS/FS BiH održanoj u Sarajevu donesena je odluka o imenovanju novog selektora „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovu funkciju će u narednom periodu obnašati nekadašnji kapiten nacionalnog tima, Sergej Barbarez. Naš proslavljeni fudbaler će usko sarađivati i sa svojevremeno saigračem u reprezentaciji i još jednim bivšim kapitenom, Emirom Spahićem.

Tim povodom danas je u prostorijama Saveza održana press konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković, te Barbarez i Spahić.

Predsjednik Zeljković je u uvodnom obraćanju između ostalog rekao:

„Prije bilo čega što kažem želim da čestitam gospodinu Barbarezu imenovanje na mjesto selektora i gospodinu Spahiću imenovanje na mjesto direktora reprezentacije. Sigurno da je ovaj dan jako bitan za fudbal u Bosni i Hercegovini. Ovdje su za stolom dvije istinske legende, dva velika imena i srećni smo što smo uspjeli pronaći zajednički jezik i dogovorimo da u naredne četiri godine izađemo pred sportsku javnost i sa reprezentacijom uradimo dobre stvari. U samom startu želim iskazati zadovoljstvo što smo i pored nesuglasica iz prošlosti, koje su bile verbalne i u vidu komentara i selektora i mene, da smo sjeli za sto i ljudski se dogovorili. Vidjeli smo šta su izazovi reprezentacije i kako da djelujemo kako bi fudbal krenuo boljom putanjom.“

Sergej Barbarez je istakao zadovoljstvo zbog dolaska na selektorsku poziciju:

„Sigurno velika stvar za mene. Nadam se da će biti i za Savez, ali i za reprezentaciju. Dolazim sa velikom željom i ponosom. Bilo bi nekorektno komentarisati prošlost. Držimo se onoga što imamo kao viziju. Slijedit ćemo naš put. Budite uvjereni da će to biti 100% korektno. Stariji koji me znaju, znaju kako to ide. Sigurno imamo viziju, koja će se malo razlikovati od dosadašnjih. Imamo potrebu da neke stvari malo promijenimo, uljepšamo sa nekim novim pogledima. Za to je stvorena ta ekipa oko nas. Idemo samo kao tim.“

Prisutnima se obratio i Emir Spahić:

„Prije svega, ovo se sve brzo nekako dogodilo i odigralo. Ja ću sebi uzeti malo vremena da se ovo sve slegne i da na miru iskomentarišem novonastalu situaciju za mene. Ići ćemo planski, u dogovoru, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Nadam se da ćemo ovu prvu godinu zgrabiti nešto bodova i pobjeda, to mi je zaista želja. Veliki protivnici, velike reprezentacije nas očekuju, treba tražiti imena koja će moći nositi ovu reprezentaciju na ramenima u sljedećem periodu.“

Sergej Barbarez je rođen 17. septembra 1971. godine u Mostaru. Tokom igračke karijere nastupao je za klubove Velež Mostar, Hannover 96, Union Berlin, Hansa Rostock, Borussia Dortmund, Hamburger SV i Bayer Leverkusen.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupao je u periodu od 1998. do 2006. godine, te je u 47 nastupa postigao 17 golova.

FSNS BiH

Related posts

Ukinuta skauting služba FK Sarajevo

Urednik BiH Info Desk

Definitivno: Rijad Kobiljar nastavlja karijeru u Olimpiji iz Ljubljane

BHD Info Desk Administrator

Veliki uspjeh: Nejra Sipović prvakinja Evrope!

Editor

Leave a Comment