Sport

U susret SP u Rusiji: Deset posto igrača nisu rođeni u državama za koje će igrati na SP !

banner

Island nema nijednog igrača iz nacionalnih klupskih takmičenja. U samom vrhu su Švicarska, Hrvatska, Brazil, Belgija, Senegal. Za selekciju Srbije nastupa 92 posto nogometaša koji igraju u inostranstvu.

Iako su mnogi kritičari zamjerali gotovo svim selektorima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine što ne pozivaju igrače iz domaće lige, kao i da pozivaju one koji nisu ni rođeni u BiH, statistika koja je ovih dana objavljena, povodom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine, pokazuje da je, i jedno  drugo,  globalni trend karakterističan i za “velike”, a i za “male” nogometne nacije.

Izračunato je da je od više od hiljadu igrača koji su tokom kvalifikacija nastupali za 24 države koje su se kvalificrale na SP njih skoro deset posto nisu rođeni u zemlji za koju nastupaju. Tako preko 60 posto reprezentativaca Maroka nije u njemu rođeno, isto važi i za 40 posto članova selekcije Senegala. U vrhu se nalaze i Portugal, sa 32 odsto, Švicarska u kojoj trećina igrača nije rođena u toj zemlji, dok je 15 posto “Vatrenih”, reprezentatvaca Hrvatske rođeno van susjedne zemlje, najviše u BiH.

Kad je, pak, riječ o igračima iz sopstvenih  liga, Island nema nijednog igrača iz nacionalnih klupskih takmičenja. U samom vrhu su i Švicarska, Hrvatska, Brazil, Belgija, Senegal. Za selekciju Srbije nastupa 92 posto nogometaša koji igraju u inostranstvu.

Related posts

Razumljivo: Bahrudin Atajić fudbaler Mladosti DK Navijat će za Celtic protiv Sarajeva

Urednik BiH Info Desk

Ermin Junuzović poznatiji kao Erko Jun je najpopularniji Bosanac na “Fejsbuku”

Evo gdje možete gledati utakmicu Bosne i Hercegovine protiv Islanda

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment