BiH dijaspora

PREKOOKEANSKE LOVAČKE PRIČE: Lovačko udruženje „Ćurevci“ zaljubljeni u prirodu i lov

banner

Članovi Lovačkog društva „Ćurevci“ iz Evereta, država Vašington, veliki su ljubitelji prirode, lova i ribolova u kojoj provode sate i sate šetajući i obilazeći prirodne ljepote Amerike.

U svom osogodišnjem lovačkom i ribolovnom stažu u Americi stekli su veliki broj prijatelja lovaca i ribolovaca, a svojim vedrim duhom uvijek su rado viđeni gosti među sportskim lovcima i ribolovcima u Americi. Kada god se ukaže prilika i imaju slobodnog vremena, obuku svoja lovačka odijela, spreme sve što je potrebno i krenu u lov u kojem zaborave sve svakodnevne brige i probleme.

Zamolili smo jednog od istaknutih lovaca, ljubitelja planina i jednog od aktivnih lovaca, Faima Habula, bivšeg matičara sa Tjentišta da nam ukratko objasni njihove ciljeve, iskustva, druženje u prirodi i planove.

– Od rane mladosti počeo sam se baviti ribolovom, a od prije osam godina bavim se i lovom u kojem sam stekao brojne prijatelje ljubitelje prirode i planina. Ništa nema ljepše od boravka u prirodi, a u lovu i ribolovu i lovačkih priča koje se dugo pamte – kaže Habul.

On dodaje da su članovi LU „Ćurevci“ prije svega ekolozi, ljubitelji prirode i životinja, te često odlaze u planine i druženje u prirodi.

– Sa sobom nosimo šatore i svu opremu za planinarenje i lijep ugođaj na čistom planinskom zraku. Sa sobom često nosimo i lovačke puške i lovimo srndaće, jelene, medvjede, vukove… Lovom se bavim od 2008. godine i član sam Rocky Moudation Elk Fondation. Znači. Nije lovačko udruženje, nego Lovačka Fondacija. Članarina je $35.00 godišnje. Fondacija broji 220 članova sa sjedištem u državi Kolorado – dodao je.

Oni svake godine pošalju svakom članu neki poklon, a ovaj lovac je ove godine dobio komplet noževa za kompletnu obradu, bilo to jeleni ili srndaći. Također, ponekada idu u lov u državu Vašington. U toku jedne sezone ovi lovci odstrijele od osam do 10 srndaća. Prije nekoliko dana ja sam odstrijelio velikog srndaća i bio sam presretan sa ulovom- rekao je Habul za Dnevni avaz.

U lovačkoj družini „Ćurevci“ su: Faim i Fahmin Habul, Nedžad, Ramiz i Mehmed Arnautović, Mehmed Merdanović, Sulejman Mešak, Amir Arslanagić i Ajdin Husić. Ova grupa lovaca nedavno je imala i bogat lov srndaća – četiri srndaća usrijelili su za jedan dan.

Oni koji odlaze u prirodu i lov mogu uživati u odmoru i ljepoti prirode, mirisu cvijeća, cvrkutu ptica i žuboru rijeka. Ovdje je raj na zemlji za lovce i ribolovce. U planinama i pored rijeka i jezera lovci i ribari se lijepo druže uz bogatu trpezu i uživaju u čarima prirode. Svi lovci i ribolovci poštuju Američki zakon o lovstvu i ribolovu. Lovačko udruženje „Ćurevci“ iz Evereta je udruženje za ponos i primjer. U 2018. godini planiraju druženje u prirodi, očuvanju plemenite divljači, a planiraju i dolazak na godišnji odmor u svoju rodnu Bosnu.

 

Piše: Ismet BAJROVIĆ  (Avaz.ba.)

Related posts

Veličanstvena bosanskohercegovačka noć u Detroitu povodom Dana nezavisnosti BiH

Urednik BiH Info Desk

Prof. dr. Mirella Muhić, najmlađa doktorica nauka na Lund univerzitetu

Editor

BiH dijaspora: Postoji veliki broj ljudi koji redovno pomažu, ali nikad ne pričaju o tome

Editor

Leave a Comment