BiH dijaspora

Innsbruck: Odata počast palim bosanskohercegovačkim vojnicima

banner

u subotu, 20.aprila 2024 organizirana je posjeta vojnom groblju u Innsbruck-u, u kojem leže i bosanskohercegovački vojnici iz prvog svj.rata.

Tom prilikom položen je vijenac palim bosanskohercegovačkim vojnicima.

Svečanosti su prisustvovali:

Od austrijskih zvaničnika:

Franz Fischler, raniji evropski komesar

Manfred Hotter, predsjednik Crnog Krsta za Tirol

Iz Njemačke:

Azim Čaušević, predsjednik BADD

Iz Beča:

Siradj Duhan, predsjednik BADEU

Davul Ljuhar, počasni konzul BiH u Austriji

Alen Suljagić, potpredsjednik BADA

Iz Innsbruck-a:

Mato Dominković , Nedeljko Vučković , članovi BADA i BADEU

Raniji EU komesar Dr. Fischler, koji je i član komiteta podrške razvoju bosanske nacionalne manjine u Austriji, nakon svečanosti, naglasio je da će i dalje podržavati naše projekte koji imaju karakter podrške razvoju dobrih odnosa medju narodima.

Govor predsjednika BADA/BADEU :

Vojno groblje Amras u Insbruku nije samo mjesto sjećanja na one koji ovdje leže, već i simbol povezanosti nacija. Danas želimo se mi, pripadnici bosanske nacionalna manjine u Austriji, sjetiti naših predaka koji su dali život za zajdničku domovinu.

Prvi svjetski rat bio  je vrijeme nemjerljivih žrtava i neizrecivog bola.Ljudi iz cijelog svijeta bili su uvučeni u konflikt boreći se za svoje zemlje. Među njima i veliki broj hrabrih vojnika iz Bosne i Hercegovine.

Budućnost će nam omogućiti bolji i razumljiviji zajednički život ukoliko poznajemo istoriju i iz nje izvučemo pravu pouku. Ovdje ne želimo da govorimo o junačkim podvizima, već da se podsjetimo da je praštanje dio života koji nam omogućava da gradimo bolju  budućnost.

Pošto postoje različite istine, zavisno od toga sa koje strane rijeke je posmatramo, naš zadatak je da pronađemo zajednički nazivnik istorije sa kojim svi mogu da žive.

Prije svega je važno pronaći put kako ne bi došlo do ratnih dejstava.

Ako nastaje tuk na utuk radi razbijenog prozora; ako je prva pomisao odgovoriti komšiji razbijanjem njegovog prozora, nastaje jedna spirala koja nas vuče na dolje. Ukoliko pak se postavi pitanje zašto je komšija razbio moj prozor, odnosno kako se može prozor popraviti, već smo na boljem putu. Medjutim, najbolji put je njegovati komšijske odnose tako da uopšte ne dođe do razbijanja prozora na bilo kojoj strani.

Zbog toga smo danas ovdje, da se na ovom mjestu vratimo sebi i zajedno kreiramo našu budućnost.

Neka bosanska nacionalna manjina u Austriji da svoj doprinos tom putu.

Siradj Duhan,

Predsjednik Bosanskog Akademskog Društva u Austriji i EU

Related posts

(IGK): Kuda i gdje ide Evropa koja nagradama podržava veličanje zločina i zločinaca

Editor

Zajednica sandžačke dijaspore u Holandiji (ZSDH): Narednog vikenda obilježava Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Prijave za Ljetnu školu islama “Draga moja BiH – 2019”

Editor

Leave a Comment