BiH dijaspora

Buduća BiH ambasada u Beču: Vlada će za obnovu dvorca “Terramare” izdvojiti 2,1 milion KM

banner

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković s ambasadorom BiH u Austriji Kemalom Kozarićem, danas je u Beču posjetila nekadašnju rezidenciju koja je u vlasništvu naše države, a čija je rekonstrukcija planirana u naredne dvije godine.

Radi se o prelijepom objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga, koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. godine služio kao rezidencija bivše SFRJ. U objektu, poznatom i pod nazivom „dvorac Terramare“, od 1993. do 2014. godine je bila smještena Ambasada Republike Hrvatske. Savezni ured za zaštitu spomenika Republike Austrije je objekat stavio pod zaštitu, kao objekat od historijskog, kulturnog i javnog značaja.

Dvorac Terramare/Foto: MVP BiH

Ministrica Turković je tokom posjete kazala da je ovaj objekat od izuzetne važnosti za našu zemlju, čija se obnova i stavljanje u funkciju, nakon što je okončan proces uknjiženja na Bosnu i Hercegovinu, očekuje u narednom periodu. Rekonstrukcija objekta bi trebala započeti nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačni izvještaj o stanju objekta.

Istakla je važnu činjenicu da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, 14. jula ove godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milion maraka. Projekat, čiji je završetak planiran do 2022. godine, bit će finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresiranost nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Ministrica Turković je kazala da Bosna i Hercegovina mora više pažnje posvetiti imovini naše zemlje koja se nalazi u inostranstvu, posebno nekretninama koje se nalaze u zemljama u svijetu, u kojima naša zemlja nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.

MVP BiH

Related posts

Jubilej: “BH Radio Odense” slavi 10 godina uspješnog rada

Pismo Schmidtu iz Australije: Jeste li formalno proglasili Aneks 7 okončanim i time prihvatili rezultate etničkog čišćenja

BHD Info Desk Administrator

Đenana Vejzović sa Univerziteta Karl-Franzens dobila je nagradu za najbolji naučni rad za 2022.

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment