BiH dijaspora

Ankona: Film Ade Hasanovića “Pink Elephant” osvojio nagradu “Sentieri di Cinema”

banner

Film “Pink elephant” bosanskohercegovačkog reditelja Ade Hasanovića dobio je nagradu “Sentieri di Cinema” (Staze kina) na 14. Corto Dorico Film Festivalu koji je održan u Ankoni.

Film “Pink elephant” bosanskohercegovačkog reditelja Ade Hasanovića dobio je nagradu “Sentieri di Cinema” (Staze kina) na 14. Corto Dorico Film Festivalu koji je održan u Ankoni.

“Nagradu ‘Sentieri di Cinema’ dodjeljujemo Adi Hasanoviću za kratkometražni film ‘Pink Elephant’ jer je napravio potpun kinematografski proizvod, čvrst u upravljanju narativnim vremenima, kao i u estetskoj konstrukciji. Samo naizgled jednostavna priča otkriva, više nego ikad, aktuelna pitanja/značenja o smislu porodice, porodičnim odnosima, o teškoćama u komunikaciji i odnosima između generacija te različitih geografskih širina u kontekstu koji je, manje ili više, poremećen etičkim i svjesnim korištenjem novih medija i nemogućnosti da se razjasni stvarnost između virtuelnosti. Cijeni se pažnja koja se vodi u izvođenju, u upravljanju glumcima i u zvučnim/muzičkim komentarima”, objasnio je žiri Corto Dorico Film Festivala.

Film je u Ankoni predstavio glumac Fabrizio Colica, jedini Italijan koji je glumio u ovom filmu (pored bosanskohercegovačkih glumaca Jasne Žalice, Amile Terzimehić i Izudina Bajrovića).

“Ja sam bio spriječen da prisustvujem festivalu jer su se datumi poklapali s mediteranskim festivalom Koraci Autora u Sant’Antioku, na kojem radim već treću godinu kao umjetnički direktor. Na istom festivalu je 10. decembra prikazan film ‘Pink Elephant’ izvan takmičarskog programa”, rekao nam je Hasanović.

Film “Pink Elephant” prikazan je 8. decembra u takmičarskom programu 24. Internacionalnog Festivala kratkog filma Arcipelogo u Rimu.
“Pink Elephant” je njegov diplomski film u klasi Daniele Luchetti na prestižnoj italijanskoj filmskoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia. Ovim kratkim ostvarenjem Ado je završio specijalizaciju za filmsku režiju.

 

Related posts

Minhen: Zastava BiH na Oktoberfestu

Editor

Wizz Air naredne sedmice pokreće nove linije ka evropskim destinacijama

Editor

Dobra strana bh.diplomatije: Mlinarević pokazala pravo lice časnih ljudi iz Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment