BiH dijaspora Najčitanije

Bošnjaci Splita nakon sramne poruke “SMRT MUSLIMANIMA”: Pokušajte obući naše cipele pa ćete i sami naći odgovor

banner

Nedano je u Splitu na vidnom mjestu “osvanuo” ogromni natpis “SMRT MUSLIMANIMA”. na to su reagovale bošnjačke organizacije i pojedinci iz ovog grada. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Poštovana/i,

pravo na život kao i pravo na slobodu vjere i izražavanja su temeljna ljudska prava i temelj su društva demokracije i pluralizma.Poruka koja u sebi nosi riječ “Smrt” je ugrožavajuća za demokratsko društvo i za svakog pojedinca.Ako poruke u javnom prostoru ugrožavaju život jednoj skupini građana  to uvijek osuđujemo i očekujemo moralnu osudu većine kako bi dokazali da se radi o nezakonitim i šokantnim i ugrožavajućim porukama mržnje koje nas Sve vrijeđaju.Vrlo često to izostaje i ne opravdava nas stav da se to podrazumijeva.

I mi muslimani smo dio lokalne zajednice, dio Splita, dio Dalmacije i dio Hrvatske.To smo dokazali kroz povijest i bili smo i bit ćemo branitelji Republike Hrvatske.Poštivanje različitosti je početak zajedništva, mira i napretka naše zajednice pa očekujemo da ćemo na tragu civilizacijskih vrijednosti preventivno i kurativno djelovati na pojedince i skupine koji šire mržnju i strah.Strah je sredstvo manipulacije i čini nas podložnim ekstremnim politikama.Kako Demokracija traži stalno preispitivanje i time mogućnost za boljitak i to je moguće samo ako  su manjinske i ranjive skupine  uključene u javni prostor i političko djelovanje.I tu postoji ogroman prostor za napredak.

Pitate se kako učiniti više? Pokušajte obući naše cipele pa ćete i sami naći odgovor.Koliko puta smo u povijesti i Vi i Mi bili pripadnik manjine i to radi vjerskog ili političkog ili stručnog ili ljudskog mišljenja.Izostanak dijaloga je zajednica bez komunikacije i bez poštivanja.Mi svi trebamo više uložiti u odgoj i obrazovanje mladih kako bi oni bili nositelji zajednice koja poštuje različitosti  pa ponosno isticali kvalitetu različitih kultura, etnički i nacionalnih  te vjerskih zajednica.Da kulturi Života a ne kulturi Smrti!

U ime :

Udruge bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnica SDŽ-e,

Kulturnog društvo bošnjaka “Preporod” Split,

Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Splita iVijeća bošnačke nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije.

I u svoje ime: Edin Nurkić.

Related posts

Ključ je u velikom broju testiranja: Na Islandu obolile 963 osobe

Urednik BiH Info Desk

MEDICINSKI UNIVERZITET GRAC: Fahrudin Đozić student medicine iz Srebrenice osmislio program za izučavanje anatomije

Došao iz Kanade u rodni Kiseljak na odmor pa se zaposlio

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment