Društvo

Dodikov tretman u Zagrebu: Domaćin će ga tretirati kao vođu bosanskih Srba!

banner

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika, prenosi HINA.

Budući da u formalnom smislu ne postoji tutula “vođa bosanskih Srba”, samim tim i Dodikov sastanak u Zagrebu sa Milanovićem i Plenkovićem ima neformalni karakter i može se tretirati kao privatna posjeta koja ni na koji način ne obvezuje Predsjedništvo BiH čiji je Dodik član.

HINA piše da će s Dodikom kao “vođom bosanskih Srba” razgovarati predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Dva glavna cilja su nam stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata, rekao je izvor sa Pantovčaka za HINU. – Sugovornici su nam svi o kojima ovisi dogovor, a “Dodik nekoga predstavlja” – dodao je izvor.

Nakon što je u utorak Dodikov ured najavio kako će se on dan kasnije u Zagrebu odvojeno sastati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i sa premijerom Andrejem Plenkovićem, Šefik Džaferović, koji je, ujedno, i predsjedavajući Predsjedništva BiH, objavio je na društvenim mrežama kako se ti susreti ne mogu povezivati sa Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obavezujući karakter za bilo koga u BiH, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

  • Riječ je o privatnoj posjeti koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti – napisao je Džaferović.

Uz slične ocjene, u srijedu mu se pridružio i Željko Komšić, istaknuvši kako je posebno problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojem je doveo u pitanje opstanak BiH.

HINA piše da je Dodik u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. septembar kao novoutemeljeni praznik pod nazivom “Dan srpskog jedinstva”, izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojeg se Srbi nikada neće odreći.

  • Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država – kazao je tom prilikom Dodik.

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovim još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

  • Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili – izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

HINA / BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 80/ 205: TURIZAM SA OKUSOM SUMPORA

Urednik BiH Info Desk

Ova tinktura je odlična za za jačanje i rad srca

Dresden: Počelo je suđenje bh. državljanima Dini Šljoki i Emilu Alimanoviću zbog šverca oružjem

Editor

Leave a Comment