BiH dijaspora

PETNAEST GODINA RADA BOŠNJACI.NET – JUBILEJ: SVJETIONIK ISTINE I SLOBODE MISLI

banner

Vjerujemo da u svijetu ne postoji razumno, svjesno i savjesno ljudsko biće koje je na pragu trećeg milenijuma i suvremenog doba ostalo hladnokrvno na sva zbivanja na ex YU prostoru, posebno kada je u pitanju dobro isplanirana brutalna višedržavna agresija na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, kao i na sprovođenje genocida, urbicida, kulturocida – etničkog čišćenja, formiranja logora, silovanja, živih lomača, pljački, istrebljenja Bošnjaka – jednog europskog, autohtonog, vrijednog, radnog, marljivog i mirnog naroda, koji baš ničim nije zaslužio da se nad njim iživljavaju do zuba naoružane fašističke i terorističke formacije komšija (Srbija, Crna Gora) i susjeda (Hrvati i Hrvatska), sa svojim satelitima unutar same države BiH. Naravno, uključujući i policijske represalije u oba dijela Sandžaka (Srbija, Crna Gora), otmice, hapšenja, zatvaranja, deportacije, namještene sudske procese, kao i sve druge oblike političkog, vojnog, policijskog terora režima, koji je uvježban i zadužen za potpuno uništenje Bošnjaka, i zatiranje tragova njihovog postojanja na prostorima gdje vjekovima autohtono bitišu. Dokazi su brojni, od okupacije gradova, brutalnih masovnih ubijanja u genocidu, pljačke i rušenja privatne imovine, rušenja vjerskih i kulturno-historijskih objekata (kulturocid, urbicid), o čemu postoji toliko dokaza o kojima će i generacije poslije nas istraživati i pisati o genocidu, mržnji prema Bošnjacima, Bosni, Sandžaku, ali i Kosovu, te svih onih koji se ne uklapaju u velikodržavne projekte centara – Beograd – Podgorica – Zagreb.

Sve navedeno Bošnjake je zateklo u vaktu krize nacionalnog, vjerskog ali i državničkog identiteta… Ali i nakon genocida 1995. opet hladnokrvnost, zatišje… onda raseljavanje u tamo neke treće zemlje, koje opet licemjerno u rukavicama sprovode bjelosvjetski probisvijeti, sa jednim ciljem, konačnog uništenja Bosne i potpunog raseljenja Bošnjaka. To su ključni i najbitniji razlozi koji su nas potakli da prije petnaest godina u New Yorku pokrenemo web magazin Bošnjaci.Net, da se okupimo oko žive pisane riječi, da svjedočimo ISTINU, kažemo i napišemo ono što mislimo a da nećemo biti sasječeni, odnosno da će autentično biti prenešeni naši stavovi. Jednom riječju, za napisane i izrečene stavove da neće biti – cenzurisani, kako je to bilo u bivšem režimu, a koji i danas udbaškim metodama slijede brojni pisani i elektronski mediji na Balkanskom poluostrvu, pa i oni koji su sa zaduženjem osnovani mahom u prekookenaskim zemljama.

I tako, uslijed nedostatka svojih, bošnjačkih, medija na bosanskom jeziku, nekoliko nas prijatelja, prateći hod suvremene tehnologije, te posebno imajući u svijesti raseljenost Bošnjaka, razmišljali smo kako i na koji način povezati rasijane Bošnjake na svih pet kontinenata, sve skupa približiti jedne drugima, ali i domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku.
I osnovali smo Bošnjaci.Net!

Ustvari, Afan i moja malenkost 2000-tih smo se upoznali u New Yorku… Tada se, nakon Ferhadije.com, rodila ideja, ali i potreba za osnivanjem nove web stranice – Bošnjaci.Net, koju ‘konstruiše’ programer Afan; koju mi sa privlačnim dizajnom kao bajramsku hediju daruje krajem 2002.godine. Nakon par mjeseci probnog rada, 25. januara 2003., ozvaničili smo početak rada; sjećamo se da je za tadašnje internetne surfere to bila atrakcija, jer na bosanskom jeziku u to vrijeme nije bilo neke značajne web stranice. Od tada do danas Bošnjaci.Net su postali mjesto zapisivanja ali i povezivanja Bošnjaka. Ovo mogu potvrditi oni koji pišu, ali i one porodice i prijatelji koji su se povezali upravo zahvaljujući angažmanu Bošnjaci.Net.

Danas, 25. januara 2018., ponosno obilježavamo jubilarnih petnaest godina oficejalnog rada web magazina Bošnjaci.Net.

Nešto kasnije osnovali smo stranicu na engleskom jeziku – Bosniaks.Net, a na izvjesno vrijeme i na njemačkom i turskom, koje su hackerskim napadima uništene. Moramo istaći da su Bošnjaci.Net zbog objavljivanja istine o ratnim zločinima i zločincima najnapadaniji elektronski medij od strane naručenih hackera.

…I tako punih petnaest godina, zahvaljujući uglednim akademicima, intelektualcima i suradnicima iz svih krajeva svijeta, njihovim jasnim i britkim stavovima, Bošnjaci.Net su postali svjetionik slobode riječi.

Pored toga što su Bošnjaci.Net nacionalni elektronski medij, zahvaljujući brojnim prijateljima i vjernim čitateljima postali su i narodni pokret – pokret patriota, koji svojim tekstovima, idejama, akcijama, pokazuju koliko im je stalo do svog naroda i države Bosne i Hercegovine, ali i svih onih koji je doživljavaju jedinom domovinom.

I tako punih petnaest godina sa ISTINOM – pisanom riječju i raznim akcijama istrajavamo na zacrtanim ciljevima.

Web magazin Bošnjaci.Net je jedini medij gdje se mišljenje niti prodaje niti kupuje. Jer, autori koji objavljuju svoje tekstove na Bošnjaci.Net pišu isključivo radi zadovoljstva Stvoritelja i ISTINE! Drugim riječima, Bošnjaci.Net su zasnovani na volonterskoj osnovi, i tako su svih proteklih godina djelovali. Ali to nije bila prepreka brojnim uglednim suradnicima različitih nacionalnosti i svetonazora, od BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Sandžaka, Srbije, da pored brojnih Bošnjaka svoj spisateljski rad u web magazinu Bošnjaci.Net utkaju autori – Albanci, Crnogorci, Hrvati, Srbi i dr., koji imaju jasan i prijateljski stav prema Bošnjacima i Bosni, i koji bez ustručavanja, jasno i glasno ukazuju na velikonacionalističke i velikodržavne aspiracije režima koji su agresijom na Bosnu i Hercegovinu prouzrokvali brojne žrtve i genocid nad Bošnjacima. Niti jedan od njih se ne ustručava da napiše istinu o namjerama Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji su u vremenu agresije u udruženom zločinačkom poduhvatu, na krvlju i kostima nedužnih Bošnjaka, stvorili paradržavne genocidne tvorevine “Republiku srpsku” i “Herceg Bosnu”.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo na suradnji i tekstovima: Milanu, Željku, Sonji, Suzani, Albinotu, Ismetu, Blažu, Stjepanu, Danielu i dr.

Zahvalnost upućujemo i: Šemsu, Elmedini, Mustafi, Feridu, Emiru, Šukriji, Ibrahimu K., Mersadi, Ferku, Arminu, Muhamedu M., Esetu, Zijadu, Avdi H., Nedžibu, Avdi M., Midhadu, Azizu, Ćerimu, Džebrailu, Fatmiru B., Šefki, Dževadu B., Biseri, Senadi, Harisu, Asmiru, Senahidu, Seadu, Senadu U., dr. Harunu H., Harunu H., Fahra K., Senadu, Fikretu, Fatmiru, Asmiru, Saneli H., Nedžadu, Kaniti, Nadiri, Mensudu, Muhamedu G., Mugdimu, Ekremu, Admiru F. B., Mirsadu M., Fikretu H., Esminu, Jusufu, Ismetu, Ibrahimu R., Admiru M., Eldinu, Ibrahimu Č., Ibrahimu H., Hazbiji, Hajrudinu M., Esadu K.O., Enveru, Dževatu M., Dženisu, Salaudinu, Šemsudinu, dr. Safetu Lj., haf. Safvetu, Mersimu, Admiru, Ayhanu, Amiru T., Almiru, Muharemu O., Ismetu M., Senad G., Šahin, kao i bronjim drugim autorima.

U proteklih petnaest godina prolazili smo razne prepreke, udarce, hackerske napade, opstruranja, blokiranja, potvorenja srpsko-crnogorskih plaćenih udbaša… unotač svemu tome postali smo medijski brend kojem se vjeruje! Medij čija riječ ima težinu istine i snagu pravde. Čiji cilj je interpretacija istine o agresiji na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i genocid u kontinuitetu, koji se više od tri stoljeća izvršava nad Bošnjacima. Naša snaga leži u našoj spremnosti da dušmanima kažemo istinu u lice, da branimo svetost žrtve i promovišemo istinske vrijednosti našeg vjerskog, kulturnog, tradicijskog i nacionalnog naslijeđa, s ciljem buđenja uspavane svijesti Bošnjaka, kao i promocije patriotizma kao jednog od bitnih uslova za opstanak i razvoj države i nacije. Povjerenje koje smo zadobili, kao i reakcije naših dušmana svjedoče da smo na dobrom putu.

U izdavaštvu Bošnjaci.Net odštampano je više od 30 knjiga bošnjačkih autora. Osnovali smo Književnu nagradu “Srebrenica” i raspisali književne natječaje za kratke priče na teme: Srebrenica, Logor, Bošnjakinja, Agresija na BiH i genocid nad Bošnjacima, Sandžak; objavili smo zbirku pripovjetki Logor, dok ostale čekaju mecene.

Pod medijskim pokroviteljstvom Bošnjaci.Net održane su brojne manifestacije, skupovi, promocije… pomagali smo socijalno ugrožene, vodili i učestvovali u brojnim akcijama u obnovi džamija koje su porušili agresori, izgradnji kuća i stanova povratnika, dok u posljenjih nekoliko godina pomogli smo brojne studente u BiH i Sandžaku. Ali sve to ne bi mogli postići bez moralne ali i materijalne podrške vjernih čitatelja, dobrih prijatelja, koji su nam uvijek bili na usluzi i pružali nesebičnu podršku, među kojima za sada izdvajamo:
h. Ago Kolenović, Mirsad Šiljković, h. Ago Redžić, dr. Mersim Ziljkić, Muharem Purišić, h. Zijad Suljić, h. Smajle Srdanović, Mirsad Klapija, Ismet Pjetrović, Nevzat Kurtagić, Šefkija Radončić, mr. Senahid Halilović…, te osnivači BKHD iz Toronta Esad Trokić, Midhad Ćehajić, Muhamed Džumhur, Emin Fočo, zatim Senad Garić, Mirsad Smajić…

Dakako, zahvalnost na suradnji upućujemo IZ u BiH, Mešihatu u Sandžaku, IZB Sjeverne Amerike, IZ Plav-Gusinje u NY, BHICNY, KBSA, BANA, SBK, BKZ, Institut za istraživanje genocida Kadana, Institut za istraživanje ratnih zločina, Glas za Bosnu, …

Uz ovaj jubilej, kao svih proteklih godina, web magazin Bošnjaci.Net – koji djeluje pod nacionalnim imenom, autori i urednici, imamo dodatnu obavezu da nastavimo pisati i objavljivati istinu i samo istinu, koja jeste jedini garant dostojanstvenog koračanja u budućnost.

Tako je bilo, tako će i ostati!

Cjelokupnom timu i svim vjernim čitateljima Bošnjaci.Net želimo sretan jubilej – 15 godina iskrenog rada i vjernog druženja!

Idemo dalje!

Autor: Esad Krcić

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=63916

Related posts

BURLINGTON: ČETVRT STOLJEĆA NEGIRANJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

BHD Info Desk Administrator

Osnovano udruženje Živiničana u dijaspori

SAD: Umjetnica i profesorica Amela Cikota u povezuje učenike kroz bosansko naslijeđe

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment