BiH dijaspora

Njemačka: Zahtjev bh. dijaspore za uključivanje u proces izmjene lzbornog zakona

banner

Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj u kooperaciji sa humanitarnom organizacijom Hilfe von Mensch zu Mensch zahtjeva organiziranje okruglih stolova u Ambasadi u Berlinu kao i konzulatima u Frankfurtu, Stuttgartu i Münchenu

Broj državljana Bosne i Hercegovine koji borave u dijaspori nije zanemariv. Naime, oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca svoju svakodnevnicu provode izvan granica BiH. Uzimajući u obzir navedenu činjenicu, postoji dobra podloga za utjecaj na kreiranje politike u BiH. Nažalost, dijaspora nije imala priliku do sada da aktivno učestvuje i doprinese cjelokupnom izbornom procesu. Kao posljedica toga, primijetno je znatno opadanje broja lica koja svojim glasom podržavaju i unapreduju bosanskohercegovačku političku scenu.

“Upravo iz tih razloga, kako bi se državljanima, koji trenutno nisu unutar granica BiH olakšali uslovi i poboljšale mogućnosti učešća na lzborima Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj u kooperaciji sa humanitarnom organizacijom Hilfe von Mensch zu Mensch zahtjeva organiziranje okruglih stolova u Ambasadi u Berlinu kao i konzulatima u Frankfurtu, Stuttgartu i Münchenu, po uzoru na slične sastanke koje se trenutno odvijaju u BiH.

Cilj Okruglog stola je da doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini te da se sagledaju mogućnosti u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima. Prijedlozi obuhvataju izmjene koje će obezbijediti:

Registraciju državljana BiH elektronskim putem koji privremeno žive u inostranstvu, a koji imaju biračko pravo u skladu sa lzbornim zakonom i upisani su u Centralni birački spisak, te državljana BiH koji imaju status izbjeglog lica iz BiH, a koji imaju biračko pravo u skladu sa lzbornim zakonom i upisani su u Centralni birački spisa.

Glasanje elektronskim putem

Da u izvode iz konačnog Centralnog biračkog spiska za državljane BiH koji glasaju izvan BiH, po automatizmu, budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim biometrijskim pasošima u inostranstvu, kao što je slučaj sa CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama”, stoji u saopćenju Mreže bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj.

Related posts

U Skandinaviji nizom manifestacija obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

Naučnica Elma Kurtagić, u SAD radi na pronalaženju vakcine protiv COVID-19

BHD Info Desk Administrator

Violončelista Vedran Smajlović nakon više od 26 godina, u sarajevskoj Vijećnici ponovo zasvirao čuveni Adagio

Editor

Leave a Comment