BiH dijaspora

Njemačka: Zahtjev bh. dijaspore za uključivanje u proces izmjene lzbornog zakona

Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj u kooperaciji sa humanitarnom organizacijom Hilfe von Mensch zu Mensch zahtjeva organiziranje okruglih stolova u Ambasadi u Berlinu kao i konzulatima u Frankfurtu, Stuttgartu i Münchenu

Broj državljana Bosne i Hercegovine koji borave u dijaspori nije zanemariv. Naime, oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca svoju svakodnevnicu provode izvan granica BiH. Uzimajući u obzir navedenu činjenicu, postoji dobra podloga za utjecaj na kreiranje politike u BiH. Nažalost, dijaspora nije imala priliku do sada da aktivno učestvuje i doprinese cjelokupnom izbornom procesu. Kao posljedica toga, primijetno je znatno opadanje broja lica koja svojim glasom podržavaju i unapreduju bosanskohercegovačku političku scenu.

“Upravo iz tih razloga, kako bi se državljanima, koji trenutno nisu unutar granica BiH olakšali uslovi i poboljšale mogućnosti učešća na lzborima Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj u kooperaciji sa humanitarnom organizacijom Hilfe von Mensch zu Mensch zahtjeva organiziranje okruglih stolova u Ambasadi u Berlinu kao i konzulatima u Frankfurtu, Stuttgartu i Münchenu, po uzoru na slične sastanke koje se trenutno odvijaju u BiH.

Cilj Okruglog stola je da doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini te da se sagledaju mogućnosti u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima. Prijedlozi obuhvataju izmjene koje će obezbijediti:

Registraciju državljana BiH elektronskim putem koji privremeno žive u inostranstvu, a koji imaju biračko pravo u skladu sa lzbornim zakonom i upisani su u Centralni birački spisak, te državljana BiH koji imaju status izbjeglog lica iz BiH, a koji imaju biračko pravo u skladu sa lzbornim zakonom i upisani su u Centralni birački spisa.

Glasanje elektronskim putem

Da u izvode iz konačnog Centralnog biračkog spiska za državljane BiH koji glasaju izvan BiH, po automatizmu, budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim biometrijskim pasošima u inostranstvu, kao što je slučaj sa CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama”, stoji u saopćenju Mreže bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj.

Related posts

Suad Bešlić: Dokazao sam sebi da se u BiH mogu napraviti uspješne povratničke priče

BHD Info Desk Administrator

Otišao je jedan od nas, na bolji svijet preselio je veliki humanista iz Makedonije Dr. Mustafa Ćustović

Urednik BiH Info Desk

Ambasadorica BiH u Češkoj: Pregovaramo o uspostavi direktne aviolinije Sarajevo-Prag

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment