Zdravlje

Karijes možete dobiti i ako se ljubite s osobom koja ne pazi na oralnu higijenu

banner

Ljubiti se s osobom koja ne pere zube ne samo da je grozno već može utjecati i na vaše zdravlje, prema riječima dr. Tine Saw, stomatologinje.

Loša oralna higijena može voditi do nakupljanja plaka, bolesti desni i može biti pogodno tlo za ravnoj bakterija. Ako se ljubite s partnerom, putem sline sve te bakterije mogu završiti u vašim ustima.

“Slina će održavati vlagu u ustima, ali je i odlična podloga za razvoj bakterija. Ljubiti se 10 sekundi s nekim znači da možete prenijeta do 80 milijuna bakterija i mikroorganizama u svoja usta“, pojasnila je Saw. Dok je normalno imati dobre bakterije u ustima, ljubite nekoga tko ima puno onih loših može utjecati i na vaše zdravlje.

“Loša higijena, puno nakupina i naslaga znači i puno bakterija koje se stalno razmnožavaju. Te loše bakterije se prilikom pljuca mogu nastaniti u vašim ustima i tako uzrokovati brojne probleme u usnoj šupljini“, dodala je. Loš zadah, bolesti desni i karijes će se lako stvoriti ako ne pazite na higijenu.

Kako partnera upozoriti na lošu higijenu?

Nema načina da izbjegnete izmjenjivanje sline kada se ljubite s partnerom, ali postoje načini kako bakterije držati pod kontrolom.

“Za početak važna je pravilna oralna higijena, što uključuje pranje zubi barem dva puta u danu, ali i čišćenje zubnim koncem te redoviti posjeti stomatologu“, dodaje Saw. Kako razgovarati s partnerom o tom problemu može biti dosta neugodna i osjetljiva situacija.

“Sigurno se radi o dosta osjetljivoj temi, ako vaš partner ne pazi na zdravlje zubu. Razgovarajte obzirno i budite nježniji te predložite da ćete pomoći i vi kako bi stekao pravilne navike. Savjetujte partnera da jede zdravo, da vježba i da pere zube u vašem društvu“, savjetuje liječnica. Saw kaže kako hrana poput sira i orašastih plodova može biti od velike pomoći kod očuvanja zdravlja zubi. Možete zajedno i zakazati pregled kod stomatologa i tako olakšati partneru i taj korak. Možete zajedno i zube prati i čistiti koncem kako biste partneru pomogli.

Kako spriječiti pojavu karijesa?

Kao idealno rješenje, javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, no često to nije moguće izvesti. Osim što biste trebali redovito koristiti zubni konac i posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje, možete svojim prehrambenim navikama utjecati na smanjenje rizika od karijesa. Kako?

Pijte više mlijeka: Američki su istraživači ispitanicima ponudili zdjelu zašećerenih pahuljica koje su pojeli, a zatim je izmjerena razina kiseline u njihovim ustima. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: jedni su nakon obroka popili čašu mlijeka, drugi vode, a treći soka od jabuke. Ustanovljeno je kako je mlijeko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiselinu ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa. Jednako tako, konzumacija mlijeka ojačava zube zbog bogatog sadržaja kalcija.

Pijte manje sokova: Smanjite unos (zašećerenih) sokova, kojih vjerojatno niste ni svjesni koliko ih popijete kroz dan. Čak su i prirodni sokovi krcati šećerima i predstavljaju pravu klopku za zdravlje zubiju.

Pijte više vode: Obična voda idealna je za održavanje usne šupljine zdravom jer ju ispire i tako pomaže u uklanjanju bakterija i održavanju nepogodnog pH okruženja na ove male “napasti”.

Jedite više vlakana: Istraživači Sveučilišta u Bostonu starijim osobama preporučuju konzumaciju namirnica bogatih vlaknima i to više od 2,5 grama vlakna po porciji. najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suhe šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz ustiju. Jednako tako, vlakna drže šećer pod kontrolom i snizuju tlak, a loše kontrolirani šećer i visoki tlak su faktori rizika za bolesti desni.

Žvakaća guma bez šećera kao prva pomoć: Ako niste u prilici očetkati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će spriječiti razmnožavanje bakterija u ustima – privremeno.

Grickajte grožđice: Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, što ih čini neprijateljima zdravlja zuba, one imaju antimikroban učinak i sprječavaju rast bakterija u ustima, piše Ordinacija.

Related posts

Zdravlje: Ljudi koji žive u naseljima između 750 i 1.500 m nadmorske visine u prosjeku žive duže od onih koji žive u nižim predjelima

Urednik BiH Info Desk

HRVATSKA PAMET IZUMILA: U kliničko testiranje lijeka protiv karcinoma pluća bit će uključeni i bolesnici iz zagrebačkog Jordanovca

Soda bikarbona čini čuda za vašu kosu, kožu i tijelo

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment