BiH

Bijeli golub ponovo (ne)leti 351: Kad običaj pređe mjeru

Zvornička Kazanbašča nije obično mezarje, ali…

Piše: Sead Hambiralović

Iz Norrköpinga stigla lijepa poruka vezano za Bijelog goluba i uskoro vjerovatno zaokupi širu medijsku pažnju; druga zabezeknula- u Tuzli prenijela zvornička „linija“, a tek kada sam se svojim očima uvjerio! Radi se o romskom dijelu mezarja gdje se razmahala izgradnja velikih grobnica koje zauzimaju i po više „običnih“ mjesta. I kao „kruna“ nikla je (i) nevelika munara (?!).

Bolje stati da se pogrešno ne tumači i pitanje za Medžlis kako na to gleda? Davno „apsolvirali“ veliki problem i za nevjerovati vezano za izgradjenu  betonske staze koja je do ovog dijela mezarja „prošla“ kroz obilježje u spomen na ubijene Zvorničane. Biće da se lakše dovozi materijal. A koliko su se graditelji razmahali u prenesenoj poruci da su „spremni“ finansirati (i) aflatni put kroz „po“ Kazanbašče i još olakša. Na prvi pogled svaka čast, ali nešto mnogo dublje je u pitanju i može biti nije sasvim u toku. Ne zamjeriti toliko, koliko vjerskoj zajednici koja je nekih godina stazu odobrila!

Da stvar bude još gora indicije su da, pored otkrivenih 11 masovnih grobnica, velika je vjerovatnoća da ima još. Pa i na tome dijelu ispod betonske staze, gdje je (za)sada zapečaćeno otkrivanje novih. A ako bi se odobrio (i) asfalt dodatno nagrdila ova tužna oaza, plus sasvim zatrli bojni stari mezarovi koji se naziru na glavnom putu i pored. Na ono moguće naše, „haj šta fali, neka se gradi- lakše je asfaltom“- radi informacije: tvrda je to podloga i taman za manja vozila sa gradjevinskim materijalom. Već za velike kamione je druga priča i šta sve našem čovjeku može naumpasti. Pored džamijske munare osmisli još  „grandioznije“ da se nešto kaže i dokaže! 

Nema dvojbe otelo se kontroli. Više puta ukazivao- najodgovrniji priznao da je sa stazom načinjena greška i ukloniće kad se „steknu uslovi“. Nanizale godine, badava pisao, snimao…

Nanovo odaslao pismo (21. septembar) da se porazgovara- namjeravao predočiti više rješenja i bez većih troškova. Isti dan javljeno da je mail „zaprimljen“ i proslijediće Upravnom odboru. Ništa od odgovora..?! 

Rastjerani Zvorničani vrte glavama, (pre)ostali povratnici šute da se ne zamjere. Zbog nekoliko razloga moja je dužnost da „podsjećam“ o nanizanom šta je zagrdjeno, pa i zbog filma Kazanbašča (ukucati na YouTube) i kakav spomenik 2005. ostavio u amanet, a kako sada izgleda.

P.S.

Na fotosu u prvom planu je Drvo sječanja, betonska „suza“ i godinama zapuštena fontana sa nekada bijelim cvijetom; lijevo nepotrebni šaht i betonska staza koja je zašla u prostor spomenika i 50-tak metara pružena do romskog dijela mezarja; naziru se grandiozno uredjeni grobovi i munara.

­­­­­­­­­­­­­­­_________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Miletić pisao Inzku: “Nametnite zakon o negiranja genocida – moj prijedlog je dva puta “rušen” u Domu naroda PSBiH!”

Urednik BiH Info Desk

Turbe sedam braće na Bistriku: Ovo je priča o sarajevskoj legendi

BHD Info Desk Administrator

Vojska BiH počela sa montiranjem vojnih šatora u migrantskom kampu ‘Lipa’

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment