BiH

Krunisanje Tvrtka I: 26. oktobar je veliki dan bosanskohercegovačke države

Krunisanje Tvrtka I, najmoćnijeg bosanskog vladara, izvršeno je 26. oktobra 1377. godine u mjestu Mile, nedaleko od Visokog. Time je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Danas oživljavamo sjećanje na najvećeg bosanskog sina povijesne Bosne i njezinih povijesnih granica, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Velika Tvrtkova zasluga je trajna kraljeva baština koja ponosno svjedoči kontinuitet bosanske bitnosti i bitisanosti i koja se kao takva prkosno suprostavlja rastućoj antibosanskoj koaliciji.  Može li se aktuelni bosanskohercegovački politički establišment bar malo ugledati na kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića? Kulin Ban je stvorio bosansku državu i uveo je u Evropu, a kralj Tvrtko I Kotromanić je od Bosne i Hercegovine stvorio respektabilnu evropsku, slobodnu, nezavisnu državu, koja je doživjela političku, kulturnu i privrednu ekspanziju. Kralj Tvrtko I je prvi vladar Bosne koji je krenuo u protivnapad na susjednje zemlje nakon što je Bosna godinama bila meta njihovih napada. Mletačka republika, tadašnja vodeća evropska pomorska sila, upisala je kralja Tvrtka I u zlatnu knjigu počasnih građana. Kralj Tvrtko I je simbol bosanske državnopravne tradicije”, saopćeno je.

Pripada svima koji poštuju tu državnu tradiciju, odnosno koji poštuju ideju Bosne i bosanski duh.

“Imao je znatno šire poglede na Bosnu i njeno susjedstvo od mnogih savremenih političara. Na svoj dvor je doveo vrlo značajne ljude, kako iz Dubrovnika, tako i srednjovjekovne Raške. U ekonomskom smislu, jedan je od prvih vladara koji je počeo kovati zlatni novac, razvijajati gradove, trgovinu i rudarstvo. Na njegovom novcu se prvi put javlja simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva, ali i simbolom odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije i genocida. Srednjovjekovna Bosna za njegovog vremena je bila dio evropskog, političkog, kulturnog i ekonomskog razvoja.

Za vrijeme njegove vladavine granice Bosne su najveće i najsnažnije u historiji njezinog postojanja. Kralj Tvrtko I je potvrda višestoljetnog kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti i oličenje neuništivosti najboljeg bosanskog proizvoda – Ideje Bosne i bosanskog duha, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg. Čestitajući godišnjicu krunidbe kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića svima onima koji volje bosanskohercegovačku državu podržavamo izgradnju spomenika Stjepana Tvrtka I Kotromanića u Sarajevu i smatramo potrebnim i moralnim da se datum krunisanja kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića obilježava kao jedan od najznačajnijih državnih praznika Bosne i Hercegovine”, ističe se.

Related posts

BiH: Zbog ratnih zločina SIPA danas uhapsila devet osoba

BHD Info Desk Administrator

Uoči 20. protesta, Muriz Memić poziva građane da dođu i podrže ih

Editor

Policija pojasnila: Ko i pod kojim uslovima može iz BiH u Neum preko Hrvatske?

Editor

Leave a Comment