Zdravlje

Ovo je pet namirnica koje trebate imati u kuhinji ako želite smršati

banner

Držati se plana prehrane može biti izazovno, posebno ako ste neko ko je fokusiran na ono šta smije jesti ili mora izbjegavati.

Svaka strategija mršavljenja možda ima svoje dobrobiti, ali najbolje je biti pripremljen i uvijek pri ruci imati namirnice koje nude vlakna, proteine, antioksidante i vitamine. 

Evo što stručnjaci savjetuju, koje biste to namirnice trebali imati pri ruci, a da su zdrave i da od njih lako možete pripremiti obrok.

Bobičasto voće, a posebno borovnice, su najbolji dodatak obrocima jer su prepune antioksidanata koji se zovu flavonoidi, a upravo njih znanstvenici povezuju s održavanjem kilograma. Jedna je studija pokazala kako unos ovakvih namirnica može uvelike pomoći pri dijeti ali i spriječiti pretilost.  “Borovnice su iznimno zdrave, zasitne i raznovrsno se mogu pripremati. Imaju malo kalorija i puno vlakana”, navodi  dr.  Lisa Young, nutricionist. Možete ih grickati sama, dodati salatama, kolačima ili napicima.

2. Zob – Zobena kaša

Znate li koja je za vas najvažnija dobrobit, od njih 7, konzumacije zobene kaše? Pomaže vam da izgubite kilograme. Američki magazin za nutricionizam je proveo studiju u kojoj su ispitanici jeli zobenu kašu za doručak te su naknadno izjavili kako su bili dugo siti, manje gladni i imali manju želju za hranom a i u idućem su obroku unijeli puno manje kalorija, za razliku od onih koji su jeli za doručak pahuljice. Stručnjaci vjeruju da upravo ta mogućnost da zaustavi glad, a radi sadržaja vlakana i to onih topivih koji vode do sporije probave, uspijeva utjecati na smanjenje apetita. 

3. Orasi 

“Oni su baš zasitna namirnica jer sadrže proteine, vlakna i zdrave masnoće. Uključivanjem takvih namirnica u prehranu sigurno pomažemo procesu mršavljenja”, navodi nutricionistica Lauren Manaker, te dodaje kako su bogati omega 3 masnim kiselinama koje će poboljšati zdravlje srca, a posebno kada se koriste umjesto nezdravih masnoća. 

4. Zamrznuto povrće   

Zamrznuto povrće je odlično uvijek imati u kuhinji kako ne biste brinuli imate li što zdravo za dodati obroku. Ako ste zaposleni, nemate vremena za pripremu kompliciranih obroka s njima možete napraviti svašta. 

5. Losos

Losos je masna riba krcata omega-3 masnim kiselinama koje predstavljaju glavni adut u borbi protiv krvožilnih bolesti. Štiti nas tako što smanjuje upale u tijelu te usporava brzinu nakupljanja plaka u krvnim žilama. Osim što je bogat ovim masnim kiselinama, losos predstavlja jedan od boljih izvora proteina koji su bitni ako želite smršavjeti. Naime, oni brže zasićuju i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak. Jednako tako, proteini su vrlo bitni kako biste podigli razinu energije i izgradili mišiće. Kako vam mišići mogu pomoći u mršavljenju? Jednostavno! Što više mišićnog tkiva imate, to ćete više masti sagorijevati ne radeći ništa. Pravi izazov za metabolizam.

BHDINFODESK

Related posts

Doktorka Šehić savetuje kako da preživite tropske vrućine

Urednik BiH Info Desk

Da li je zaista potrebno da u toku dana napravimo 10.000 koraka?

Treba li ujutro prati zube prije ili poslije kahve?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment