Video

Hiljade ljudi na maršu u Dortmundu: Srebrenicu ne smijemo zaboraviti

banner

U Dortmundu je danas održan deveti Marš šutnje kojim je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

I ove godine je sa Marša, kojem je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, poslana poruka da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti niti dozvoliti da se ponovi.

Među hiljadama Maršu su se pridružili bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, poslanik u Bundestagu Adis Ahmetović, generalna konzulica BiH Višnja Lončar, Mirsada Simchen Kahrimanović koja je preživjela logor u Trnopolju, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i vjerskog života u njemačkoj saveznoj zemlji Nordrhein-Westfalen.

– Genocid u Srebrenici se ne smije zaboraviti. Genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata i tako se treba tretorati. Negatori genocida se moraju adekvatno kazniti. Negatori genocida se moraju adekvatno kazniti, a Srbija konačno priznati genocid u Srebrenici – neke su od poruka iz Dortmunda, prenosi Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea.

Među učesnicima Marša se danas čulo da političari u regionu, EU i Njemačkoj mogu učiniti više na pomirenju, sučavanju sa prošlošću i pridavanju veće pažnje genocidu u Srebrenici.

Related posts

HOR PRVE OSNOVNE ŠKOLE DONJI VAKUF U BALKANSKOM PROJEKTU

Urednik BiH Info Desk

Film “Scream for me Sarajevo” večeras će biti prikazan na BBC-ju

Editor

Balkanska mama na moru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment