BiH dijaspora

Dobre vijesti za više od 30 hiljada bh. građana u Njemačkoj

banner

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić uputio je danas poslaničku inicijativu. U njoj traži pokretanje procedure zaključenja Sporazuma o dvojnou između BiH i Njemačke.

U tom slučaju, kako je naveo Zvizdić na svojoj Facebook stranici, više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH. Istog su se ranije morali odreći.

– S obzirom na informaciju da SR Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti novi Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo SR Njemačke i BiH, potrebno je u skladu sa članom I stav (7) tačka d) Ustava Bosne i Hercegovine pristupiti zaključivanju Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke. Navedena ustavna odredba propisuje da “državljani Bosne i Hercegovine mogu imati dvojno državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje … – napisao je Zvizdić u obrazloženju.

Ističe da u slučaju zaključivanja bilateralnog sporazuma u ravnopravnom položaju bi bili svi trenutni i bivši državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva. Jer zakonodavstvo SR Njemačke ne dozvoljava dvojno državljanstvo BiH i SR Njemačke. Član 14 Zakona o državljanstvu propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima. I u slučaju zaključivanja Sporazuma ponovni prijem u državljanstvo BiH ne bi bio uslovljen odricanjem od njemačkog.

Prema zvaničnim podacima, blizu 100.000 građana BiH su se od 1996. godine do danas odrekli državljanstva.

Razlog je što Bosna i Hercegovina nema sporazum o dvojnom državljanstvu sa većinom država u svijetu. Izuzev sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom.

Trenutni Zakon o državljanstvu BiH ne omogućava olakšanu proceduru za one koji bi željeli da vrate državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Taksa koju građanin BiH mora platiti, ukoliko se želi odreći državljanstva, je 800 maraka. A ukoliko se vrši putem bh. diplomatsko-konzularne mreže u inostranstvu, plaća se i konzularna taksa.

Fena

Related posts

Bosanac u Beču pucao na bivšu djevojku, pa digao ruku na sebe

Editor

Feniks: Reisu-l-ulema Kavazović uručio muraselu muftiji Sjeverne Amerike Sabahudinu ef. Ćemanu

Editor

Univerzitet u Beču pokrenuo provjeru doktorske disertacije austrijske ministrice bh. porijekla Alme Zadić

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment