BiH dijaspora

“Svijet neba i zemlje”: Aleksandar Hemon bosansko-američki pisac, dobitnik Velike nagrade za američku književnost 2023. godine

banner

Velika nagrada za američku književnost, stvorena 2015. godine, godišnje je priznanje koje se dodjeljuje američkom romanu prevedenom na francuski

Evo jednog mogućeg teksta o Aleksandru Hemonu koji je osvojio Veliku nagradu za američku književnost 2023. godine:

Aleksandar Hemon je bosansko-američki pisac koji je nedavno dobio Veliku nagradu za američku književnost 2023. godine za svoj roman “Svijet neba i zemlje”, objavljen kod Calmann-Lévy. Ova nagrada se dodjeljuje svake godine najboljem američkom romanu ili zbirci priča prevedenom na francuski jezik.

Njegov nagrađeni roman “Svijet neba i zemlje” je epska priča o dvojici izbjeglica koji putuju svijetom u potrazi za smislom i sigurnošću. Radnja se odvija 28. juna 1914. godine, dan kada je u Sarajevu ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand, što je pokrenulo Prvi svjetski rat. Glavni lik je Rafael Pinto, sefardski židovski ljekarnik, koji se nađe u ukrajinskim rovovima, gdje upoznaje Osmana, muslimanskog vojnika. Njih dvojica postaju prijatelji i kreću na avanturu koja ih vodi od Taškenta do Šangaja, zatim do Jeruzalema, kroz previranja prve polovice 20. stoljeća. Roman je pun povijesnih detalja, zanimljivih likova i nezaboravnih prizora.

Hemon je rekao da je roman inspiriran njegovom obiteljskom poviješću i njegovim osobnim iskustvom rata i migracije. On je također istaknuo da je roman pokušaj da se suprotstavi nacionalizmu i rasizmu, koji su uzrokovali toliko patnje i nasilja u prošlosti i sadašnjosti. On je rekao da je njegov cilj da pokaže da su ljudi više od svojih etničkih, vjerskih ili političkih pripadnosti, i da su sposobni za solidarnost, ljubav i empatiju.

Hemon je primio nagradu na svečanoj ceremoniji u Parizu 7. novembra 2023. godine, gdje je zahvalio žiriju, svojoj francuskoj izdavačkoj kući, svojoj prevoditeljici i svojim čitateljima. On je također izrazio svoju radost što je dobio nagradu koja nosi ime američke književnosti, jer je ona za njega simbol njegovog uspjeha kao pisca koji je uspio premostiti različite kulture i jezike. On je rekao da se osjeća kao dio američke književne tradicije, ali i kao njen kritičar i reformator. On je zaključio svoj govor riječima: “Američka književnost je svjetska književnost, a svjetska književnost je američka književnost.”

Za roman “Svijet neba i zemlje”/Evening Standard/

Related posts

U Sarajevu 13. i 14. juna 2018. konferencija „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“: Jedinstvena prilika da bh. vlast odgovori na pitanje šta je sa dugogodišnjim zahtjevima bh. dijaspore, da li će oni ikada biti riješni?????

Urednik BiH Info Desk

U pet njemačkih gradova obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Editor

S Bošnjacima u Londonu: Umjesto Bosne i kuće veže nas Zajednica

Leave a Comment