BiH dijaspora Sport

Utica – SAD: Uskoro prvi bosanskohercegovački profesionalni fudbalski klub u Americi

banner

Od naredne sezone (2019/2020), FC Krajišnik iz Utice – SAD počet će se takmičiti u američkoj profesionalnoj fudbalskoj (soccer) ligi. Naime, rukovodstvo ovog kluba se odlučilo na veoma važan i težak korak da klub iz amaterskog ranga prijavi u profesionalnu ligu United Premier Soccer League (UPSL), koja je četvrta u rangu američkog sistema takmičenja. Generalnog menadžera kluba Rifeta Begića pitamo odakle hrabrost da se FC Krajišnik upusti u profesionalne vode? -“Mi smo u dosadašnjem takmičenju osvojili sve što se moglo osvojiti i, jednostavno, ovaj korak je logičan slijed našeg razvoja i ove godine smo odlučili da prijavimo naš klub u profesionalnu ligu američkoga fudbala. Ideja je bila moja, podržalo ju je rukovodstvo na čelu s mladim i agilnim predsjednikom kluba Anelom Pajazetovićem. Trenutno smo u fazi formiranja stručnog štaba našega kluba i samoga igračkog kadra koji će zastupati naš tim 2019. godine. Ideja je da u FC Krajišniku okupimo najbolje fudbalere bh. korijena i da krenemo ka našem konačnom cilju, Američkoj prvoj ligi. Također, cilj nam je da omogućimo talentovanim fudbalerima iz Bosne i Hercegovine i okruženja da se priključe timu i okušaju u ovom sistemu takmičenja.”

Inače, historija FC Krajišnik je jako bogata, klub je formiran 1997 god. Ideja o osnivanju i formiranju potekla je od Rifeta Begića i Nedžada Kajtezovića. FC Krajišnik je počeo da se takmiči u ljetnoj sezoni amaterske lige u centralnom dijelu države New York 1998. godine, pa sve do danas. Kroz klub su prošli mnogi igrači bh. korijena i ostavili dubok trag u razvoju ekipe. FC Krajišnik je više puta bio finalista ove lige, a i tri puta je osvajao istu ligu. Klub je počeo u posljednjoj deceniji da radi i s mladim uzrastima od pionira pa do juniora, kako muških tako i ženskih ekipa.Trenutno raspolaže s pet ženskih i trinaest muških timova koji se takmiče u njihovim kategorijama u centralnom dijelu države New York. Naravno, ove aktivnosti ne bi mogle biti praćene bez pomoći lokalne bosanskohercegovačke zajednice, o tome Begić kaže: “U malom gradiću Utica koji broji nekih 60.000 stanovnika, svoj novi dom našao je veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, za ovo vrijeme mnogi od njih su se etablirali u dobre biznismene i oni su nam najveća podrška, naravno, u ime kluba želim da im se ovako javno zahvalim. Neću ih nabrajati jer ih ima puno i bojim se da nekoga ne izostavim. Naravno, ovo je prilika da zahvalim svim našim navijačima, bivšim i sadašnjim trenerima te fudbalerima koji su dali svoj doprinos da dođemo do ovog ranga.

Rukovodstvo kluba koristi priliku da pozove sve naše zainteresirane fudbalere i trenere iz Amerike da im se jave ukoliko žele da se priključe prvom bosanskohercegovačkom profesionalnom klubu u SAD-u.
Kontakt osobe:
-Anel Pajazetović, predsjednik kluba, telefon:(315) 601-4454
e-email:krajisnikfootballclub@gmail.com
-Rifet Begić, generalni menadžer, telefon:(315)266-7618
e-mail:krajisnikfootballclub@gmail.com

Pripremio: BHDINFODESK

Rifet BegićAnel PajazetovićFC Krajisnik

Related posts

Beč: Članovi biciklističkog kluba Austria krenuli ka Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Dilema: Ostati ili vratiti se nakon školovanja vani (Video)

BHD Info Desk Administrator

Švicarski fudbalski savez potvrdio: Vladimir Petković potpisuje za FC Bordeaux

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment