Govor zemlje moje

Međunarodni dan maternjeg jezika – njegujmo svoje i uvažajmo drugo

banner

Maternji jezik je naše kulturno i jezičko naslijeđe koje trebamo poznavati kako bismo i druge upoznali s njim, a obaveza nam je da ga ostavimo u amanet budućim generacijama.

Maternji jezik je onaj koji prvi naučimo, najčešće koristimo, najbolje ga poznajemo i pomoću njega se identificiramo ili kako reče pjesnik: Po njemu si sve, što jesi /  U naroda silnoj smjesi/ Bez njega si bez imena/ Bez djedova, bez unukâ / U prošlosti sjena puka / U buduće niti sjena!

Maternji jezik je naše kulturno i jezičko naslijeđe koje trebamo poznavati kako bismo i druge upoznali s njim, a obaveza nam je da ga ostavimo u amanet budućim generacijama.

Skoro da i nema čovjekove aktivnosti koja se može provoditi a da nam nije potreban jezik, počevši od porodice, preko škole, posla, druženja, praćenja aktuelnosti u društvu…

Svakodnevno ga koristimo kroz različite njegove funkcije.

S obzirom na sve to naša zadaća je da ga učimo i njegujemo jer njegovanjem maternjeg jezika pokazujemo da imamo razvijenu svijest o vlastitom identitetu, ali i uvažavanje prema drugom i drugačijem, što je zapravo i cilj obilježavanja ovog dana.

Oko 2 miliona bh. građana koji žive u oko 50 zemalja svijeta nemaju priliku njegovati maternji jezik u svojim redovnim svakodnevnim aktivnostima, na poslu, u kupovini, za vrijeme neobaveznih druženja s kolegama na poslu, službenih putovanja, ali zato ga njeguju u svojim domovima, u krugu porodice, kroz razna udruženja koja formiraju sa svojim zemljacima da bi sačuvali jezik, kulturu i tradiciju i, naravno, kroz dopunske škole gdje njihova djeca slušaju nastavu na maternjem jeziku. Činjenica da ulažu mnogo truda da bi sačuvali maternji jezik u krugu svojih porodica i kroz različite aktivnosti koje provode sa ljudima koji su također porijeklom iz Bosne i Hercegovine pokazuje nam šta on, zapravo, za njih znači i koliko je maternji jezik važan u svijesti njegovih govornika.

Svi trebamo dati svoj doprinos u očuvanju jezičkog identiteta i razvijanju tolerancije prema drugim jezicima, zato neka nam 21. februar bude podsjetnik da imamo zadaću koju trebamo ispuniti svako u okviru svojih mogućnosti i prilika, zato čuvajmo, njegujmo, poštujmo…

Bosančica Unlimited

Related posts

Bosanski jezik u Australiji

Kosovo: Bošnjačkim učenicima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku

BHD Info Desk Administrator

HISTORIJSKI PROJEKAT: Novi pravopis bosanskog jezika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment