Pogledi

BANA je uputila pismo bh. vlastima: Zar sve vas nije stid da nijemo prešutite ovakvu jednu sramnu presudu

banner

U povodu sramne presude Suda u Skocu, kojom su osuđeni i novčano kažnjeni trojica sarajevskih mladića koji su prošle godine razbili ploču na Vracama iznad Sarajeva, koja je posvećena srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a vlasti na svim nivoima su sve prešutjeli. BANA je uputila pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću Ministara BiH, Vladama oba bh. entiteta, OHR-u i medijima. Pismo objavljujemo u cjelosti.

Poštovani,
Mi, građani Bosne i Hercegovine, koji smo preživjeli genocid, ratne zločine i prognani iz svojih kuća, gradova i države, sada živimo u dijaspori, skoro tri decenije od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i prestanka rata, zgražavamo se da Tužilaštvo BiH selektivno podiže optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, dok ratnici, najčešće odgovorni za zločine genocida i masovne zločine, još uvijek slobodno se šeću po Bosni i Hercegovini. Preživjele žrtve rata, zlostavljani po zloglasnim logoroma, sreću ih na ulicama gradova, dok također svakodnevno djeluju pod imenima raznih fašiziodnih udruženja veterana, lovačkim, streljačkim društvima i ko zna kako su ih sve nazvali i registrirarli. Nažalost, najčešće budu financirani iz općinskih i entitetskih budžeta, ali često i sumnjivim sredstvima njihovih pristalica što im omugućava da nesmetano djeluju. Pored govora mržnje u knjigama i videa koje objavljuju, sredstva koriste za antidržavnu propagandu, kao i postavljanje ploča sa sadržajima podrške osuđenim ratnim zločinacima. Što jeste način, da žrtvama javno bar još jednom zabiju nož u ranjenu dušu.

Pored ostaloga, jedan od primjera je prošlogodišnje postavljanje ploče na Vracama iznad Sarajeva, koja je posvećena osuđenom srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Stajala je izvjesno vrijeme, niko je od vlasti sa svih nivoa države, entiteta, općina, čak ni OHR, nisu ništa uradili da pozovu na odgovornost oni koji su je financirali i posatavili, da budu kažnjeni i da tabla bude uklonjena. Sve se to propušta građanima Sarajeva da sami reaguju, jer su četiri godine u srcu Europe preživjeli granatiranja, ranjavanja i ubijanja najmilijih, a sada sljedbenici velikonacionalističke politike koji veličaju zločince koji su rušili naređivali nemilosrdno ubijanje građana i Sarajeva, glavnog grada BiH, sve pod komandom ratnog zločinca Mladića, upravo na takvim mjestima tablom označava zločin i zločinac.

Sud na Sokocu donio je ‘presudu kojom su proglašeni krivim za oštećenje ploče na Vracama koja je posvećena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću’, te da Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo moraju platiti odštetu. To ne samo da je paradoks, već kada se zna ko stoji iza postavljanja ploče zločincu, moraju biti procesurani, kažnjeni i zabraniti im se rad, te brisanje iz registra.
Zar sve vas koji ste u svim nivoima vlasti nije stid da nijemo prešutite ovakvu jednu sramnu presudu sa visokom novčanom kaznom i da sutra stanete pred Sarajlijama?!

Ako šute političari, OHR i Vi gospodine Visoki predstavniče, prestanite šutjeti na otvorena rušenja države, institucija, čak i ovakvih presuda koje stižu iz četničkog sudskog brloga sa Sokoca.
Zahtjevamo od vas da reagujete i poništite ovu sramnu presudu, najzad morate konačno pokrenuti sve pravne mehanizme za implementaciju svih presuda protiv ratnih zločinaca, piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije

(BANA)

Related posts

Reakcija PIC-a na odluku NSRS: Nećemo dozvoliti da bilo ko podriva Dejton

Editor

Izdaja ili ne?: Željko Komšić – od ljevičara do ključnog igrača desnice

Editor

Riječ u odbranu muftije Kozlića: Rastužila nas je vijest o smjeni muftije Kozlića

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment