Sport

Frankfurt: Talentovani mladi fudbaler Eintrachta aplicirao za bosanskohercegovački pasoš

banner

Generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Višnja Lončar ugostila je mladog šesnaestogodišnjeg Benjamina Džanovića, a povod i razlog za ovog mladog dečka bio je veoma bitan.

Igra za Eintracht

Naime, Benjamin je buduće velika fudbalska zvijezda frankfurtskog i njemačkog provoligaša Eintrachta. Ali, mladi Benjamin pored toga što je odmah po rođenju dobio njemački pasoš, obavezno želi da dobije i pasoš BiH. Obzirom da su već dozvoljena dvojna državljanstva između Njemačke i BiH, mladi talentirani fudbaler želi da tu papirologiju završi što prije, jer kako nam je rekao velika mu je želja da jednog dana zaigra i za Nogometnu reprezentaciju BiH.

Benjamin s ocem i konzulicom Lončar

– Kada vratim svoja sjećanja unazad za fudbal sam se zainteresovao kada sam imao samo godinu i pol dana i, tada sam prvi pu šutnuo loptu. Sa tim mojim prvim kontaktom sa loptom odmah sam zavolio fudbal i općenito tu vrstu sporta – rekao nam je na početku razgovora ovaj mladi i supertalentirani nogometaš.

Benjaminov otac je iz Prijepolja, a majka mu je iz Kaknja, odnosno iz Splita. Benjaminova mama Renata Džanić rođena Bešlić je otišla iz Frankfurta u Kakanj, da bi sina upisala u knjige BiH, da bi Benjamin imao pravo na pasoš BiH. Tako Benjamin po rođenju ima pasoš Njemačke, po ocu Edisu koji je iz Prijepolja može da ima pasoš Srbije, a po majci kako pasoš BiH isto tako i pasoš Hrvatske.

U njemačkom Eintrachtu Benjamin igra sredinu, osmicu i desetku. Prije dolaska u Eintracht igrao je fudbalski klub u Oberradu.

– Tokom moje igra za Oberrad jednom sam samo otišao u Eintracht na probni trening i odmah ubrzo sam dobio poziv da dođem i postanem dio njihovog klub U-17. Na početku mi je bilo malo teško, a više puta sam bio među najboljima,pa možda i najbolji. Bilo je potrebno vremena da se naviknem na novu sredinu,ali lopta je ta koja me pokreće i koja mi daje snagu. Osim mene imaju još dvojica naših momaka ,a to su Kristijan Mandić i golman Amir Šiljević. Moja istinska želja je da postanem visoki fudbalski profesionalac – riječi su mladog Benjamina.

Benjamin ide u Sportsku školu, usklađuje treninge sa školom, pa se tako dešava da sedmično trenira pet do šest puta. Na naše pitanje da li namjerava da se dalje školuje odgovorio nam je, da samo želi da postane profesionalni fudbaler.

– Završit ću školu koju moram, a sve ostalo nema nikakvu prednost ispred fudbala – kaže buduća zvijezda.

Tokom razgovora saznali smo da nije jedini fudbaler u porodici, i njegova mlađa sestra je zaljubljenik u fudbala, kojeg igra i sama.

– Moja sestra ima 14 godina, igra za jedan manji fudbalski ženski klub u Frankfurtu i zaista mogu da kažem da je veoma, veoma talentovana. Ponekad zaigramo zajedno, tek malo tako za našu dušu. Pa, onda dijelimo međusobno savjete.

Buduća zvijezda

Zbog čega baš pasoš BiH?

– Mada sam rođen u Njemačkoj, imam pasoš te države, ali moje srce vuče BiH. Moj omiljeni fudbaler je Edin Džeko i on mi je uzor po pitanju fudbalera iz BiH, ali i Miralem Pjanić jer igra sličnu poziciju kao i ja. A, od svijetskih fudbalera od kada znam za sebe to je Mesi. Baš, baš imam veliku želju da jednog dana zaigram i za BiH. Ove godine bih trebao da pređem u U19, pa onda ako dragi Bog da da postanem profesionalni fudbaler.

Sa Benjaminom je u prostorije generalnog konzulata došao i njegov otac Edis, koji nam je rekao da sinu daje svu podršku koja mu je potrebna.

Generalna konzulica BiH Višnja Lončar bila je veoma emotivna pri susretu s mladom budućom zvijezdom i rekla da je sretna svaka zemlja koja ima ovakvu mladost. Poželjela mu je svu sreću ovog svijeta te da ostvari sve svoje želje i zacrtane ciljeve u životu.

Bato Šišić

Related posts

Tokio: Zlatni ljiljani osvojili bronzu na Paraolimpijskim igrama

BHD Info Desk Administrator

Beč: Fudbaleri porjeklom iz BiH najbolji na tradicionalnom futsal turniru

BHD Info Desk Administrator

Uz proteste navijača reprezentacije BiH, predstavljen novi selektor Zmajeva Ivaylo Petev

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment