BiH dijaspora

Australija: Veliko priznanje za bosanskohercegovačkog akademika dr Džavida Haverića

banner

Još jedan uspješni naučnik iz Bosne i Hercegovine popeo se na sami vrh svjetske akademske zajednice, na svojoj Facebook stranicdanas objavio je Dr. Edhem Čustović | Facebook post (14) Bosanskohercegovački ????????akademik dr Džavid… – Dr. Edhem Čustović | Facebookprenosimo u cjelosti:

Bosanskohercegovački akademik dr Džavid Haverić izabran je za australijskog muslimanskog profesionalca za 2023. godinu

Na šesnaestoj godišnjoj svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Australian Muslim Achievement Awards (AMAA), koja se održala 11. februara u Melbourneu, za 30-godišnji istraživački i spisateljski rad u oblasti historije islama u Australiji, akademik dr Džavid Haverić izabran je za australijskog muslimanskog profesionalca za 2023. godinu.

U citatu o dodjeli nagrade navedeno je: ‘Dr Haverićeva ekspertiza u historiji islama u Australiji i njegova posvećenost pisanju knjiga o islamu i muslimanskim dostignućima su pohvalni.

Sa trinaest napisanih knjiga, uključujući revolucionarna djela o islamskoj civilizaciji i muslimanskom otkriću svijeta, dr Haverić je dao značajan doprinos ovoj oblasti. Uprkos zdravstvenim izazovima, on nastavlja da istražuje, piše i obrazuje druge o islamu. Njegova strast i posvećenost čine ga zaslužnim dobitnikom ove nagrade.

Dr Džavid Haverić je pomoćni naučni saradnik, historičar i autor u Centru za islamske studije i civilizaciju Univerziteta Charles Sturt. Prije preseljenja u Australiju, radio je kao direktor višejezične škole. Studirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U Australiji je dobio sertifikat za produkciju aktuelnih događaja i infotainmenta na Australijskoj školi za film, televiziju i radio u Melburnu (specijalni kurs novinarstva) (1996) i naprednu diplomu menadžmenta na Institutu Gordon TAFE, Geelong, Viktorija ( 2001).

Dr Haverić je magistrirao (historiju kulture) na fakultetu za proučavanje jezika i kulture Bliskog istoka, Univerzitet Deakin (2004), i doktorirao humanističke nauke na Institutu za zajednice, etničku pripadnost i političke alternative Univerziteta Viktorija (2009).

U Melbourneu je radio kao reporter u Radio programu Specijalne radiodifuzne službe (SBS) za bosansku zajednicu i kao novinar novina bosanske zajednice. Napisao je brojne izvještaje i članke u društvenim novinama. Dr Haverić je radio kao projektni službenik i programski asistent u Parlamentu svjetskih religija u okviru Viktorijanske multikulturalne komisije. Bio je asistent istraživač i projektni radnik na Institutu za zajednice, etničku pripadnost i političke alternative Univerziteta Viktorija. Istraživač je saradnik u Muzeju Viktorije i doprinosi muzejskim zbirkama. On je također član Istraživačkog centra za javnu i kontekstualnu teologiju Univerziteta Charles Sturt.

Australian Muslim Achievement Awards (AMAA) njeguju izvrsnost i ističu pozitivan utjecaj australskih muslimana na različitim poljima.

Čestitam dr. Haveriću za njegova životna dostignuća i ovu nagradu kojom se priznaje njegov doprinos Islamskoj zajednici u Australiji i svijetu .

(14) Bosanskohercegovački ????????akademik dr Džavid… – Dr. Edhem Čustović | Facebook

Related posts

Mina u BiH oduzela mu obje ruke i nogu, a danas je na čelu američkog tima od 25 inžinjera

BHD Info Desk Administrator

Povratnica iz SAD: Maja Kazazić snima film o tragediji u Mostaru

Urednik BiH Info Desk

Danas se menjaju pravila za testiranje povratnika pri ulasku u Njemačku

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment