BiH dijaspora

Chicago: Predstavljeno idejno rješenje za spomen-obilježje prijedorskim žrtvama

banner

Udruženje „Prijatelji Prijedora-Chicago“ (Friends of Prijedor-Chicago“) organizovalo je dobro posjećen skup Prijedorčana i prijatelja Prijedora u Chicagu.

Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 1992“ i odbornik u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović bio je gost skupa na kojem je upoznao Prijedorčane sa dešavanjima u rodnom gradu.

– U hotelu Holiday Inn u Chicagu više od 250 Prijedorčana i prijatelja Prijedora svojim prisustvom i aktivnim učešćem u razgovoru pokazali su mi svoje povjerenje i podršku mom radu. Pojedinim od njih ni 2,5 sata leta do Chicaga nije bila prepreka da dođu i informišu se o trenutnom stanju u Prijedoru, ekonomsko-političkoj situaciji u RS-u i mogućnostima registracije i glasanja za predstojeće izbore u oktobru 2018.

Prisutni su iskazali jako veliki interes za uključivanje u izbore ove godine i želju da snagom svoga glasa aktivno učestvuju u kreiranju budućnosti svoga grada Prijedora i svoje domovine BiH – kazao je Duratović za Patriju.

Duratović je prisutne upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Prijedoru i RS-u, kako je rekao, institucionalnoj diskriminaciji koja se sprovodi zakonima i raspodjelom budžetskih sredstava. Slikovitim i konkretnim primjerima prikazao je sve oblike diskriminacije povratnika koja se vrši kroz raspodjele budžeta grada Prijedora. Podsjetio je sve prisutne da su i oni ti koji pune budžet i da imaju pravo da se pitaju gdje će se ta sredstva utrošiti.

– Samo glasanjem je moguće djelovati protiv diskriminacije prema nesrbima u Prijedoru i RS-u koja je sve prisutnija,izraženija i poprima sve teže oblike – istakao je Duratović.

Ispred udruženja „Prijatelji Prijedora – Chicago“ prisutnima se obratio Mirsad Čaušević, predsjednik udruženja. Prisutne je upoznao sa radom udruženja, ciljevima i idejama koje imaju kako bi pomogli opstanak povratnika u Prijedoru.

Osnovni cilj udruženja je građenje mostova između Prijedorčana u inostranstvu i rodnog grada Prijedora, uvezivanje različitih grupa i pojedinaca porijeklom iz Prijedora, čuvanje kulture i tradicije rodnog kraja te očuvanje i prenošenje sjećanja na prijedorski genocid.

U toku večeri predstavljeno je i idejno rješenje spomen-obilježja za 3.176 žrtava genocida počinjenog nad nesrbima u Prijedoru 1992.godine, a koje bi se trebalo graditi, prvo u Chicagu a zatim i u Prijedoru. Inicijativa je pokrenuta od udruženja „Prijetelji Prijedora-Chicago“ i trebalo bi uskoro da dođe i do same realizacije projekta u Chicagu.

Patria

Related posts

Od 27. do 31. 12. 2020. godine: Dani dijaspore Živinica

Editor

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organizira panel diskusiju na temu “Važnost političkog aktivizma dijaspore”

Editor

CHICAGO: MIRNI PROTESTI I SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Editor

Leave a Comment