BiH dijaspora

Sydney: Odata počast žrtavama genocida u Srebrenici

banner

Nizom manifestacija naši građani u Australiji prisjećaju se 11. jula 1995. godine

Među bosanskohercegovačkim građanima koji širom svijeta obilježavaju 29. godišnjicu genocida u Srebrenici su i oni koji žive u dalekoj Australiji.

image

Tim povodom je u nedjelju, 7. jula, u Sydneyu održan Marš mira. Veliki broj građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine uzeo je učešće u ovoj šetnji koja je vodila od Hyde Parka do Opera House u ovom gradu.

Događaj je organizovao koordinacioni odbor zajednica BiH u Sydneyu, koji je organizator i manifestacije koja će se održati 11. jula u prostorijama Bosanskog centra, uz prisustvo članova državnih vlasti. Federalni senator u Novom Južnom Velsu David Shoebridge će biti glavni govornik ove večeri.

image

Inače, Australijska islamska zajednica BiH je koordinator komemoracija 2024. godine.

Osim navedenih, održane su i druge aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan sjećanja na geocid u Srebrenici: izložba “Beyond Pain” (do 11. jula) i prikazivanje filma “Dr. Ilijaz”, komemoracija u Ambasadi BiH u Canberri (11. juli), komemoracija u ABHCA (11. juli), dženaza u odsustvu (u svim džematima nakon džuma-namaza, 12. juli), centralni vjerski program (Penshurst džamija, nako jacija-namaza, 13. juli).

MojaBiH

Related posts

Centar svjetske finansijske moći “City of London” objeručke prihvatio mladu Sarajku

BHD Info Desk Administrator

London: Suvenir iz Sarajeva

Editor

Sin glumca iz legendarne “Audicije” dobio zapaženu ulogu u novom “Avataru”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment