BiH

Marš mira je otpor negiranja i zaborava Genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica

banner

U okviru obilježavanja 29.godišnjice genocida u Srebrenici danas su iz Nezuka krenule kolone učesnika ovog „Marša mira“ pješačkog hodočašća. Ove godine će se učesnici Marša mira kretati narednih tri dana obrnutom rutom od one kojom su Srebreničani u ljeto 1995.godine pokušavali doći do slobodne teritorije u Tuzlu ili Kladanj.

U Maršu mira ove godine učestvuje hiljadu učesnika, a među njima je i premijer TK Irfan Halilagić, a u koloni je i ambasador Republike Turske u BiH NJ.E. Sadik Banur Giran.Premijer Halilagić se zahvalio u ime Vlade TK i u svoje ime svima koji će proći ovim putem nazad prema Srebrenici, posebno onima koji to čine dvadeseti put.Bošnjaci su narod koji je stoljećima svog življenja na ovim područjima doživjeo 11 genocid .Ovaj posljednji trebamo zvati Genocid Bošnjana u zaštićenoj Zoni UN-a, međunarodnim sudom stoji Deklaraciji UN-a. O genicidu u Srebrenici istakao je između ostalog premijer Halilagić.

U Potočare bi učesnici Marša mira trebali stići u popodnevnim satima 10 jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica –Potočari na kojoj će ove godine biti ukopano posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida.Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine u julu u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima, Sigurne zone Ujedinjenih nacija u Srebrenici 1995, a u programu obilježavanja uvršten je 2005.godine i svake godine broj učesnika se povećava. Osnovni cilj Marša je izgradnja, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenicu, te onemogućavanje negiranja, poricanja i zločina genocida.

U cijeloj Evropi Marš mira šalje univerzalnu poruku suživota i pomirenja.Učesnici prolaze lokalitetima na kojima su vršene masovne egzukucije Bošnjaka, obilazeći i mjesta masovnih grobnica. Pridruživanje Maršu mira učesnici su saglasni da je najmanje ono što mogu učiniti na putu promicanje istine o Srebrenici u kojoj je 1995 godine počinjen Genocid.
Svake godine Kolonu Marša mira predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995.godine.
 

Duška REBIĆ

Related posts

Turbe sedam braće na Bistriku: Ovo je priča o sarajevskoj legendi

BHD Info Desk Administrator

Krunisanje Tvrtka I: 26. oktobar je veliki dan bosanskohercegovačke države

Urednik BiH Info Desk

Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen jednomjesečni pritvor, stigli su u zatvor Vojkovići

Copo Sejo

Leave a Comment